Even geen babyblog deze keer, anders wordt het ook zo eentonig. Het leven bestaat uit meer dan mama zijn, iedereen zal het wel herkennen, je hebt vaak meerdere rollen. De ene keer ben je vriendin, de andere keer dochter of moeder en de andere keer werknemer of werkgever. Zelf ben ik zzp’er en daarom een blog over dingen die ik tegenkom als zzp’er (met een visuele beperking).

Zzp’er zijn is ook hard werken, al heeft niet iedereen dat altijd door. Dat ik vanuit huis werk betekent niet dat ik niks doe aan mijn bedrijf, dat ik onbeperkt het huishouden kan gaan doen, dat ik een huilend kind in de kamer naast mijn werkplekje wil en dat ik met een deadline in zicht onbeperkt kan afspreken.

Opmerkingen die ik wel eens heb gekregen

“Heb je werk?!” zei iemand laatst enthousiast en verbaasd nadat ze had gevraagd waarom we Micah naar de gastouder brengen. Dus dan vertellen we weer dat ik mijn eigen bedrijf heb. Meteen klinkt het van ‘Ooh, dat.” Alsof zzp’er zijn geen werk is. Ik moet ook deadlines halen, mijn administratie doen en telefoontjes rond opdrachten kunnen afhandelen.

“Maar Micah is toch naar de gastouder, dan kunnen we wel afspreken.” Helaas werkt dat niet zo, lieve mensen. Micah gaat naar de gastouder zodat ik ongestoord kan werken en telefoontjes kan afhandelen. Juist op de momenten dat Micah niet thuis is en dus niet onverwachts kan gaan huilen kan ik rustig teksten (zoals deze blog) schrijven. Het zijn ook ideale tijdstippen om te bellen, maar het liefst alleen zakelijke telefoontjes en telefoontjes voor mijn vrijwilligerswerk.

“Heb je nog schrijfwerk?” Ja hoor, als ik geen betaalde klus heb heb ik altijd nog mijn vrijwillige schrijfklussen en deze blogs om te schrijven. En een eigen bedrijf hebben als tekstschrijver betekent niet alleen schrijven, ook offertes maken, facturen maken, je administratie en boekhouding bijhouden, contacten met (potentiĆ«le) opdrachtgevers onderhouden, netwerken, je eigen website bijwerken en onderhouden, social media kanalen bijhouden en jezelf ontwikkelen op zowel vakgebied als ondernemersgebied.

“Wat knap dat je dat doet.’ Bij deze opmerking doelen mensen vaak op het feit dat ik slechtziend ben en desondanks toch ondernemer ben en naar netwerkbijeenkomsten ga. Eigenlijk vind ik dit best een irritante opmerking, want het lijkt erop dat mensen denken dat ik iets niet zou kunnen. Ik vraag me dan af waarom ik geen zelfstandig tekstschrijver/ondernemer kan zijn, waarom ik niet naar een netwerkbijeenkomst zou kunnen gaan of hoe mensen op dei gedachte kunnen komen. Dat ik toevallig wat slechter zie dan de andere ondernemers op zo’n bijeenkomst betekent niet dat ik geen koffie kan drinken, dat ik niet een (netwerk)gesprek kan voeren met andere ondernemers of dat ik een presentatie of workshop niet kan volgen. Ik mis misschien wel wat van een powerpoint of foto’s, maar ik kan prima luisteren naar de presentatie die gehouden wordt.

“Kan je dat wel lezen?” of “Dat kun je vast niet lezen, maar ik geef het je toch maar.” Als je denkt da tik het niet kan lezen, waarom geef je het me dan? Dat is toch zonde van het papier en daardoor slecht voor het milieu. Als je het vraagt vind ik het al een stuk fijner, dan kan ik uitleggen dat ik het best kan lezen met de hulpmiddelen die er tegenwoordig bestaan. We leven in 2017 en de technologie is al heel ver. Op mijn telefoon kan ik gewoon alles laten voorlezen, er bestaan braille leesregels die je aan een telefoon, tablet of laptop kunt koppelen met een kabeltje of via bluetooth en er bestaan nog andere voorleesapparaten die folders, tijdschriften en brieven kunnen voorlezen. Overigens kan ik onder een goede bureaulamp ook zelf nog (korte) teksten met goed contrast (bijvoorbeeld zwarte letters op een witte achtergrond) lezen. Iets wat wel irritant is, is dat er steeds meer wordt gedaan met afbeeldingen met tekst erin. Op Facebook kom ik aankondigen van Open Coffee Clubs tegen die bestaan uit alleen een afbeelding met tekst erin. Mijn spraak op laptop, tablet en telefoon lezen de afbeelding niet voor en zeggen alleen ‘foto’ of ‘afbeelding’ en soms nog wel ‘bevat tekst’. Ik heb dan geen idee wanneer de Open Coffee bijeenkomst gehouden wordt of waar deze is. Als de tekst donkere letters is op een lichte achtergrond kan ik er soms nog iets van maken, maar ik vind wel dat je hiermee ondernemers die dit helemaal niet kunnen lezen buitensluit. Het zou helpen als de tekst die in de afbeelding staat, of in ieder geval de belangrijke gegevens, erbij wordt geschreven in gewone tekst.

Heb jij nog vragen hoe ik ondernemen aanpak met mijn beperking en wil je meer lezen hierover? Reageer dan even en misschien kan ik daar een andere keer meer over vertellen.