Ziek zijn en Vriendschap

by Nienke

Door All of Me werd ik gevraagd of ik een artikel wilde schrijven over vriendschap. Zij organiseren op 22 April een All of meet met als onderwerp vriendschap. Wil je meer weten over de All of meet klik dan HIER

Goede vrienden zijn belangrijk, voor iedereen. Maar wanneer je chronisch ziek bent zijn vriendschappen lastiger te maken en of te onderhouden. Niet elke vriendschap is dan ook hier tegen bestand.  En uit mijn eigen ervaring kan ik vertellen dat je wanneer je chronisch ziek bent echt snel door hebt wie je echte vrienden zijn. Welke vrienden er voor jou klaar staan. Wanneer jij het moeilijk hebt voor je klaar staan en er voor je zijn.

Mijn verhaal.

Ik kon eigenlijk altijd gemakkelijk met mensen opschieten. Tijdens mijn kinder en puberteit had ik op school en buitenschool aardig wat vriendschappen opgebouwd. Maar ik moet zeggen niet met iedereen had ik een even sterke vriendschapsband. Bijna geen enkele vriendschap heeft het dan ook overleefd. En dat is oké soms groei je gewoon uit elkaar.

Vanaf mijn 10e heb ik een sterke vriendschapsband met Laura. Zij kwam bij mij in de straat wonen en na een maand waren we onafscheidelijk. Dagelijks waren we bij elkaar over de vloer, onze moeders werden er vaak gek van ons.Vijf jaar lang hadden we echt een hele sterke vriendschapsband. Er waren geregeld wat momentjes dat onze vriendschap even wat minder sterk was.

Dit was op momenten dat we allebei in een andere fase van onze levens kwamen (Laura was immers 4 jaar ouder) veranderde onze vriendschap en spraken we wat minder vaak af. Maar 15 jaar later zijn we nog steeds vriendinnen. We proberen nog zo vaak mogelijk af te spreken maar het is niet heel gemakkelijk ik woon inmiddels aan de andere kant van Nederland en daarnaast is afspreken met mij vaak lastig omdat ik ziek ben. Maar Laura staat na al die jaren nog steeds voor me klaar en kan ik altijd bij haar mijn verhaal kwijt.

Op mijn 15e kreeg ik een enorm sterke vriendschapsband met mijn achternichtje. Toen we klein waren hadden we eigenlijk geen contact. Maar op een bepaald moment is dat gegroeid en waren we dagelijks samen wel ergens te vinden. We waren drie en half jaar lang onafscheidelijk, daarna door omstandigheden in haar leven en daarnaast werd ik chronisch ziek toen groeide we wat uit elkaar. Onze vriendschap heeft nog 2 jaar voortgekabbeld maar uiteindelijk is onze intense vriendschap verbroken.

Studententijd.

Tijdens mijn eerste drie studies had ik eigenlijk geen probleem met het aangaan van vriendschappen. Ik leerde allerlei leuke mensen kennen. Niet alle vriendschappen hebben het ziek zijn overleefd. Van de 10 vriendschappen die ik tijdens mijn studie had zijn er nog twee meiden waar ik mee bevriend ben.

Tijdens mijn verdere studiejaren was het ontzettend moeilijk om vriendschappen te sluiten in de eerste klas waar ik in kwam sloot ik nog vrij gemakkelijk met wat meiden een vriendschap maar toen ik later het jaar overnieuw moest doen en in een andere klas kwam, was vriendschap niet altijd even gemakkelijk. Omdat ik toen echt steeds vaker afwezig was van school was het ook haast onmogelijk om vriendschappen te onderhouden. Uiteindelijk ben ik van school veranderd en was het op mijn nieuwe school wederom lastig om vriendschappen te sluiten met andere studenten. Ik was natuurlijk vaak afwezig dus dan is het vrij lastig om vriendschap op te bouwen , daarnaast was ik ook ruim 8 jaar ouder dan de meeste studenten en dat maakte het vaak ook lastig.

Online vriendschappen.

Vanaf het moment dat ik ziek werd en mijn blog startte ontstonden er een heleboel online vriendschappen. Ik moet zeggen dat ik dat ook wel iets vind hebben want er zitten meiden bij die uit de Verenigde Staten komen maar ook uit India,Australië,Duitsland. maar ook heel veel Nederlandse meiden. En het is echt een divers groepje.

Uit mijn online vriendschap is er ook weer een nieuwe fysieke vriendschap ontstaan. Namelijk met mijn mede blogger Marly. Ik ken Marly ongeveer 3 jaar online en afgelopen februari hadden we beide genoeg energie om samen af te spreken. En dat klikte ontzettend goed.

Mijn vrienden zijn op twee handen te tellen. Het is niet veel. Maar ik koester deze mensen ontzettend.  Zij hebben ook nooit de vriendschap beëindigd omdat ik ziek ben. Hoewel we dus niet altijd veel of vaak af kunnen spreken hebben we wel veel contact en als ik met iets zit dan staan deze mensen altijd voor mij klaar.

Print Friendly, PDF & Email

You may also like

Skip to content

Als je de blog van dailyspoonie wil blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer weten hierover lees onze Privacy Verklaring meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten