Waarom ik geen facebook meer heb

by Nienke
Laptop met facebook

Ik heb geen Facebook meer. Dan denk je misschien nu oh maar dat heeft te maken met het feit dat Facebook data deelt met andere bedrijven die je eigenlijk helemaal geen toestemming tot jou gegevens hebt gegeven. Of denk je misschien dat ik afgelopen zondag de aflevering zondag met Lubach gekeken heb, en daarom mijn Facebook account heb verwijderd. Maar nee dat is niet het geval. Waarom ik mijn profiel wel heb verwijderd vertel ik je in dit artikel

Ik heb natuurlijk het fragment byebye Facebook van Zondag met Lubach gezien. En mocht je die gemist hebben deel ik die graag met jullie.

Maar ik heb dus Facebook verwijderd.

Ongeveer 3 weken geleden besloot ik om mijn account bij Facebook te verwijderen. Dit was net voordat er in het nieuws kwam dat Facebookdata ook bij andere bedrijven terecht kwam. Ik las denk ik inmiddels alweer twee jaar geleden misschien al langer het artikel Waarom ik geen Facebook meer heb  van Percy.  En sindsdien hadden Facebook en ik een haat-liefde verhouding.Na het lezen van deze post dacht ik: Ik wil dit ook, alleen misschien niet zo drastisch mijn account verwijderen. Ik verwijderde de app van mijn telefoon om zo minder tijd te besteden aan Facebook. Want eerlijk is eerlijk ik pakte vrij vaak per dag mijn telefoon en scrollde door mijn feed heen. Nu zonder de app op mijn telefoon, ik keek veel minder op mijn telefoon en dus ook op Facebook want ik kon het immers alleen nog via mijn laptop bekijken en dat deed ik een stuk minder snel. Toch kwam er weer een moment dat ik weer die app installeerde en weer doelloos door de feed scrollde.

Ik ging een social media “detox” doen en schreef een artikel over social minderen. Weer verwijderde ik de Facebook app van mijn telefoon. En dat was heerlijk, maar eigenlijk duurde het niet vrij lang [3 maand] voordat de Facebook app weer geïnstalleerd was.

Ik kreeg het in mijn hoofd om al mijn oude post te gaan verwijderen. Ik verwijderde 4 jaar aan post’s wat op mijn Facebookpagina stond. (blijkbaar was het toch niet helemaal weg want Facebook herinneringen pikte toch oude verwijderde berichten op) Nadat ik dit gewist had, werd ik een stuk selectiever in de dingen die ik op Facebook deelde. Het selectieve werd uiteindelijk heel selectief en ik deelde eigenlijk alleen nog maar linkjes naar mijn artikelen op dailyspoonie.

Twee jaar lang deelde ik eigenlijk amper iets op Facebook. Wel scrollde ik dagelijks weer door mijn feed heen. Om af en toe op een berichtje op LIKE te drukken. Ik ontvriendde nog meer mensen waar ik eigenlijk nauwelijks contact mee had. Ik snap eigenlijk ook niet waarom ik vrienden werd met bijvoorbeeld klasgenoten van vroeger die je niet sprak en eigenlijk ook geen interactie mee had. Dus ook mijn vriendenlijst werd steeds kleiner.

Vier maanden geleden kreeg ik weer een prikkel om mijn account te verwijderen. Percy deelde een video over waarom hij zijn Facebookaccount had verwijderd. Maar toch hoewel ik weer geprikkeld werd om mijn Facebookaccount toch eens te gaan verwijderen deed ik het niet..

3 weken geleden had ik een gesprek met mijn man. Hij had het erover dat hij er over nadacht om zijn Facebook te verwijderen.  Hij gebruikte hem immers al 4 jaar niet meer. Na dat gesprek besloot ik dat het nu tijd werd om mijn Facebook account te verwijderen. Ik deed immers ook niets meer met mijn account. Ik heb een apart account voor de dailyspoonie facebookpagina, het enige wat ik nog wel eens deed; ik was lid van een marktplaatsgroep in mijn dorp en daar kocht ik wel eens wat tweedehands via zo’n pagina. Maar dat kan ook gewoon met Marktplaats zelf. Daar heb ik geen account voor nodig. Dus ik downloadde mijn gegevens van Facebook [Facebook kopie downloaden] en daarna verwijderde ik vrijwel direct mijn  account. Oké niet direct want ik drukte op deactiveren, maar dan is je profiel nog niet verwijderd van Facebook, dan kun je namelijk elk moment nog inloggen. Maar met een zoektocht kwam ik er achter hoe je permanent je account kan verwijderen. Dat was nog niet zo makkelijk te vinden want Facebook heeft liever dat je je account deactiveert. Natuurlijk met de reden dat je elk moment weer terug kunt keren.[ Hier kun je je account verwijderen]

Mis je dan je interactie niet met je vrienden via Facebook? Nee dat mis ik niet, de mensen die het dichtstbij me staan heb ik nog steeds contact mee maar dan niet via Facebook.  Ik mis het dus echt niet en snap niet waarom ik dit niet eerder gedaan heb. Het levert mij zoveel tijd op die ik veel beter voor andere dingen kan gebruiken dan nutteloos door een feed scrollen.

Print Friendly, PDF & Email

You may also like

Skip to content

Als je de blog van dailyspoonie wil blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer weten hierover lees onze Privacy Verklaring meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten