Verborgen suiker

by Marly

Vorige week schreef ik dat ik mijn eetpatroon aan het veranderen ben. Wat begon als voorbereiding op mijn behandeling heb ik nu doorgezet in mijn dagelijks leven. Toen ik boodschappen ging doen schrok ik van de hoeveelheid producten waar suiker aan is toegevoegd zonder dat je dat verwacht.

Noem me naïef, maar ik had echt niet in de gaten dat er in zó veel producten suiker zit. En dan bedoel ik niet de koekjes, snoepjes of frisdranken, maar ook producten waarvan je zou verwachten dat ze gezond zijn zoals groente.

Vanwege mijn chronische ziekte en het energiegebrek wat dit met zich meebrengt is koken een zware belasting. Daarom probeer ik toch te zoeken naar kant en klare gezonde dingen waar mogelijk. Dat is misschien wat duurder, en er zitten soms wat meer toevoegingen in voor de houdbaarheid dan als je alles ‘from scratch’ maakt maar ik probeer hier een beetje een balans in te vinden. Ik ging op zoek naar iets van kant en klare rauwkost voor bij een gerecht en toen kwam ik de witte kool rauwkost van Bieze tegen. Perfect, dacht ik. Voor de zekerheid keek ik op het etiket en tot mijn verbazing zag ik daar suiker en dextrose tussen de ingrediënten staan. Twee soorten suiker, in groente. What? Ook de andere twee varianten rauwkost van Bieze die in het schap stonden bevatten suiker.

De Nederlandse Gezondheidsraad doet geen uitspraak over de maximale hoeveelheid toegevoegde suikers per dag, maar alleen over het maximale aantal koolhydraten per dag. Dit is gek, want er wordt aangegeven dat je tussen de 40 en 70% van je dagelijkse calorie inname aan koolhydraten zou moeten nemen. Maar 70% aan toegevoegde suikers eten is wel heel iets anders dan 70% aan meervoudige koolhydraten. Uiteindelijk verwijzen ze dan maar naar de schijf van 5 om de juiste voedingsmiddelen te kiezen. De WHO raad aan dat je maximaal 10% van je calorie inname per dag aan toegevoegde suiker eet. Dit is gemiddeld zo’n 50 gram per dag als je 2000 calorieën zou eten. De American Heart Association raad maximaal 37,5 gram per dag aan voor mannen en 25 gram voor vrouwen. Dat is dus nog een stuk lager.

Terug naar de witte kool rauwkost. Daar zit per 100 gram dus 12 gram koolhydraten in, waar van 11 gram suikers. Een bakje is 250 gram…Zeg dat je een half bakje op je salade doet zit je dus al op de helft (voor de vrouwen) van de dagelijks aanbevolen inname. En dat terwijl je denkt dat je iets gezonds koopt. Ook hadden we nog aardappelsalade in huis. Ik eet geen aardappels maar mijn moeder is inmiddels ook aan het minderen met suiker en die wilde dit dus ook niet meer eten.

Ik ging verder naar de groenteconserven, want ik wilde bietjes. Dat ging dus niet door. Ook hier was suiker toegevoegd. Nu zat zo’n 40% meer suiker in de bietjes dan in de voorgekookte bietjes uit het groenteschap die je zelf nog moet snijden. Hierna besloot ik een onderzoekje te doen naar aan welke groenteconserven allemaal suiker is toegevoegd…Dat is een hele lijst geworden

Jumbo:

  • Biologische bieten
  • Biologische rode kool met stukjes appel
  • Biologische witte bonen in tomatensaus
  • Chilibonen
  • Hollandse bruine bonen
  • Kidneybonen
  • Mais (potje)
  • Rode bieten met ui
  • Rode bieten schijven
  • Rode bieten zoetzuur
  • Rode kool
  • Rode kool met appel
  • Witte bonen in tomatensaus

Bonduelle:

  • Bruine bonen
  • Chilibonen in saus
  • Doperwtjes & worteltjes
  • Doperwtjes extra fijn
  • Jonge kapucijners
  • Mexico melange
  • Ratatouille
  • Rode bietjes
  • Rode kool met appel
  • Spruitjes
  • Tuinboontjes
  • Velderwtjes
  • Witte bonen
  • Worteltjes
  • Zwarte bonen

Hak:

  • Bonenschotel Mexicaans
  • Bonenschotel Chili con carne
  • Bruine bonen uit zeeland
  • Malse veldertjes
  • Rode bieten
  • Rode bieten met ui
  • Rode bieten zoet zuur
  • Rode kool
  • Rode kool met cranberry
  • Rode kool met stukjes appel
  • Rode kool met peer en kaneel
  • Wijnzuurkool
  • Witte bonen in tomatensaus
  • Worteltjes extra fijn

Wat mij op viel is dat in sommige van dezelfde soorten groente bij het ene merk wel suikers zijn toegevoegd en bij het andere niet. En bij bijvoorbeeld worteltjes was het zelfs binnen het merk nog verschillend afhankelijk van welke worteltjes.

Wat ik ook niet wist is dat er aan veel soorten mayonaise suiker is toegevoegd. Niet heel veel, maar toch. Op de ‘licht en romig’ mayonaise van Calvé wordt geadverteerd met 62% minder vet, maar er zitten wel meer suikers in. En dan nog even iets anders over mayonaise wat me meteen ook opviel. Je kon ook kiezen voor mayonaise van olijfolie van Calvé. ‘Bereid met zuivere olijfolie’ staat er voor op de pot. Vervolgens staat er bij de ingrediënten dat er maar 16% olijfolie in zit. De rest is gewoon raapzaadolie. Bizar.
Curry, ketchup…ook in de rest van de sausjes ontkom je niet aan (toegevoegde) suikers. Maar ook in heel veel pastasauzen zat toegevoegde suiker. Daar was ik me echt niet van bewust.

Misschien zeg je wel: Joh dat je dat niet wist, dat is toch algemeen bekend? Nou, ik wist het dus echt niet. En ik denk wel meerdere mensen met mij ook niet. De overheid klaagt dat mensen te dik worden. Dat kinderen al overgewicht hebben. Maar vervolgens zitten al deze verborgen suikers in je eten. En als het nou in één ding was, dan is het geen probleem en zit je niet op die maximale hoeveelheid per dag. Maar het is haast niet te ontwijken. Denk ook aan ontbijtgranen (waar dan ook nog eens ‘gezond’ op staat) waar je je dag misschien wel mee begint. Zelfs in vleeswaren zit suiker. Het is niet altijd veel, maar het is er wel en kleine beetjes worden samen veel. Als je er niet op let, of misschien omdat je er niet bewust van bent, zit je zo op het maximum en dan heb je nog niet eens iets zoets gegeten! Tel daar een koekje bij de koffie bij op en de suikers stapelen zich op en dat heb je niet eens in de gaten.

Ik wil helemaal niet zeggen dat je geen suiker meer zou moeten eten, absoluut niet. Maar het lijkt mij belangrijk dat het duidelijk is waar suiker in zit en waar niet zonder dat je elk etiket moet doorspitten. Dat als iets als gezond staat aangeschreven je daar ook op kunt vertrouwen. Dat je je suikers uit een lekker koekje kunt halen waar je van geniet en dat je niet al aan je max zit als je je groenten hebt gegeten. Dat je bewust kunt kiezen of je wel of geen suiker eet. En strikt genomen is dat nu ook zo. Je kunt elk etiket gaan lezen. Maar dan mag je nog hopen dat de suikers in herkenbare termen er op staan.

Liefs Marly

http://www.heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/HealthyEating/Nutrition/Added-Sugars_UCM_305858_Article.jsp#.WwxDsFOFPah

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/suiker.aspx

http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/149782/9789241549028_eng.pdf;jsessionid=CC5CA738953862D7BB4E1892D0148B85?sequence=1

Print Friendly, PDF & Email

You may also like

Skip to content

Als je de blog van dailyspoonie wil blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer weten hierover lees onze Privacy Verklaring meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten