Gastblog by Marjan:Van opgeven naar zelfacceptatie

by Gastblogger
Loesje quote: Vroeger dacht ik dat mijn beperkingen mijn grenzen waren

Een aantal jaar geleden zei een medisch psycholoog tijdens een gesprek tegen mij “Het lijkt alsof je het opgegeven hebt”. In eerste instantie vond ik het een bijzondere opmerking maar na een paar dagen realiseerde ik dat ze gelijk had. Ik was gestopt met moeite te doen voor mijn leven, ik vond het zinloos.

In de jaren voorafgaand aan deze uitspraak is “het opgeven” er langzaamaan ingeslopen. Er is in de jaren na de diagnose geen dag meer geweest dat ik mezelf gewoon normaal mezelf heb gevoeld. Het 24/7 bewust zijn van jezelf en daarmee van het een soort anders zijn, vind ik moeilijk. Ik ben boos geweest omdat op mijn lichaam, omdat ze mij in de steek had gelaten, dat gevoel overvalt me nu nog soms. Ik ben boos geweest omdat ik dromen op moest geven en mensen mij anders gingen behandelen. Kortom voor mij het recept om onredelijk te doen en chocola te eten (beide wel vooral als ik alleen ben ;))

Als kind vond ik mensen in een rolstoel spannend, ook omdat ik eigenlijk niemand kende die een beperking had. Voor mij heeft het nooit iets uitgemaakt dat iemand “anders was dan een ander” Als het niet uitmaakt waarom voelde ik mezelf soms dan toch anders dan anderen… hier begon een zoektocht. Een zoektocht naar antwoorden op simpele vragen, levensvragen en belangrijker nog, zelfacceptatie.

Antwoorden heb je niet van de een op de andere dag gevonden, ik heb ze ook nog lang niet allemaal. Wel kan ik vertellen wat mij tot nu toe geholpen heeft om uit de ik heb het opgegeven modus te komen.

Zoek iemand die verder is
Ik ben gaan zoeken naar mensen die verder waren in het acceptatieproces. Zij hebben tenslotte al wat meer puzzelstukken verzameld. Dit kunnen mensen zijn die je zelf kent, of bekende mensen. Sommige vrienden, die met een beperking dealen, heb ik de oren van hun hoofd gevraagd en een andere vriendin leende mij haar boek van Jaap Bressers “Waar een wiel is, is een weg”. Echt een aanrader!

Blijf jezelf uitdagen
Toen ik pas ziek was, heb ik twee jaar bij mijn ouders beneden in de woonkamer, in bed gelegen. Ik kon in die tijd niet veel. Mijn moeder zette in de morgen een wasmand met was naast mijn bed met de vraag om dat gedurende de dag op te vouwen. Hoe klein deze opdracht ook lijkt, ik ben altijd dankbaar geweest dat mijn ouders mij binnen mijn grens bleven uitdagen. Binnen eigen grenzen liggen vele mogelijkheden. Start een nieuw project, een hobby, ga een boek schrijven of mediteren, koken of tuinieren…. In ieder geval iets wat je leuk vind, aankan en wat je nieuwe energie geeft. Doelen, hoe klein ook, helpen je vooruit en geven je het gevoel dat je er toe doet.

Schoenen
Draag altijd schoenen als je naar buiten gaat…. Dat was het onderwerp van een gesprek met een vriendin. Ik zat op een punt dat het mij niet uitmaakte of mijn haar leuk zat , of ik make up op had en wel of geen schoenen aan had. Zij vertelde toen dan het qua gevoel van eigenwaarde wel uitmaakt. Je geeft jezelf een signaal dat je de moeite waard bent om er verzorgd uit te zien. Ik ben het uit gaan proberen en ze heeft gelijk. Nu heb ik nog steeds dagen dat ik geen energie heb om schoenen aan te doen. Die maken dan plaatst voor leuke, stijlvolle sloffen. Goede middenweg lijkt me!

Allemaal kleine dingen die mij op weg geholpen hebben de afgelopen jaren. Op weg naar een gelukkiger leven met meer zelfacceptatie.  Uiteindelijk zijn mensen gewoon wie ze zijn. Met rolstoel, zonder rolstoel… één been, drie ogen, het maakt niets uit.

Print Friendly, PDF & Email

You may also like

Skip to content

Als je de blog van dailyspoonie wil blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer weten hierover lees onze Privacy Verklaring meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten