Van kastje naar de muur

by Dominique
Foto: Persoon zit op een archiefkast
Afbeelding: Pexels

We kennen het gezegde en we hebben het vast allemaal wel eens een keer meegemaakt. Uiterst frustrerend kan ik het noemen tot janken aan toe. Ik zal maar bij het begin beginnen van mijn grote frustratie die nu eindelijk wel opgelost is.. nou ja opgelost…?

Het begon twee maanden geleden al. Ik controleerde mijn gegevens met de belasting aangifte en vulde deze aan. Want ja dit moet nou eenmaal gebeuren en als chronisch zieke ben je een dief van je eigen portemonnee als je niet je extra kosten die je maakt terug probeert te vragen. Want ja van je zorg verzekering zal je het niet krijgen. Ah fijn na alles ingevuld en gecheckt te hebben kwam ik tot de verbazing dat ik bijna €500 moest terug betalen. Van de meer dan €200 kosten die ik probeerde terug te vragen van het op en aan reizen naar het AMC werd er een kleine €50 afgetrokken van het bedrag. Nou vette bek al zeg ik het zelf. Toch vond ik het een beetje vreemd. Van mijn inkomen word gewoon loonheffing ingehouden dus hoe kan het mogelijk zijn dat ik moet bijbetalen? Dus gebeld met de belasting telefoon. Deze wist het ook niet en zei: stuur de aangifte op en misschien ziet de controleur waar het mis is gegaan. Ik belde daarna nog met het UWV om te vragen of zij wel het goede inhielden aan heffingskortingen. Volgens de mevrouw van de Wajong moest ik de WIA daarvoor hebben dus werd ik doorverbonden. Want ja ik heb een halve Wajong en gedeeltelijk WIA. Ach fijn nadat ik de WIA me probleem uitlegde werd ik weer doorgestuurd naar een collega van de Wajong…… snap je me van kastje naar de muur gezegde nu? Ah fijn uiteindelijk moest ik maar weer terug bellen als ik de definitieve aanslag zou krijgen.

Vorige week viel deze dus in mijn bus. Ik begon vrijdag met bellen. Meneer legde me weer precies hetzelfde uit wat zijn collega al eerder had gedaan. “Het is heel simpel mevrouw. Er is te weinig loonheffing betaald. Dit dient dus bijbetaald te worden door u”. Dus ik zwaar geïrriteerd: “Ja meneer zo ver was ik ook, maar hoe kan het dat er te weinig ingehouden word van me uitkering?”

“Ja, dan moet u de uitkeringsinstantie bellen”. Zucht …..

20 minuten en wat druk de 1,2,3 toets en uw burgerservice nummer in verder kreeg ik nadat de Wajong het weer niet begreep eindelijk een medewerker van de Wia aan de telefoon die het allemaal voor me zou uitzoeken hoe dit zo is gekomen. En ze belde me afgelopen maandag erover terug met een antwoord. Drie keer raden wat dat was.. “mevrouw, de belastingdienst heeft het onjuist. De juiste hoeveelheid loonheffing word toegepast en als ze specificaties willen zien, dan kunnen we eventueel deze opsturen”. Nou ik blij, weer de belastingdienst opgebeld, want ik dacht miss toch nog een meevaller te hebben.

I was so wrong…. De belasting medewerker hield voet bij stuk en zei dat het verschil vooralsnog betaald dient te worden. En dat er nog steeds een fout lag bij het UWV.  Nou kan ik slecht tegen onmacht.. dan ga ik op een gegeven moment janken. Dus jankend weer opgehangen en zwaar gefrustreerd weer de wia gebeld. De medewerker die me daarvoor had geholpen zou me terug bellen want ze ging nu alles tot op de bodem uitzoeken hoe dit toch zo is gekomen. Want ja als dit zo blijft dan mag ik volgend jaar ook weer mijn vakantie geld zo door geven aan de schijt belastingdienst.

Na een paar uur werd ik gebeld met het verlossende antwoord. Ze had de fout ontdekt en zei dat ik inderdaad moest betalen. Dit kwam door mijn vakantiegeld vorig jaar. Blijkt dus geen heffingskorting over te zijn betaald. Ja dan tikt het aan. Dat is nu gecorrigeerd en als het goed is krijg ik nu dus het juiste bedrag en loop ik volgend jaar niet hier weer tegen aan. Nou is er geen oplossing voor het probleem. De belastingdienst kan natuurlijk niet zomaar mijn schuld kwijt schelden dat snap ik ook wel. Maar ik baal wel dat ik vrijwel meteen wanneer me geld gestort word, ik het meteen alweer kan afdragen… hoopte na 9 jaar eindelijk weer een vakantie in zicht te hebben.. dan maar met het overige geld en nog van me verjaardagsgeld een tattoo nemen. Kan ik weer een jaar tegen me vakantie opkijken en hopen dat het volgend jaar een meevaller is. Dus niet altijd er maar vanuit gaan dat alles klopt. Ik ben niet nieuwsgierig, maar ik wil wel graag alles weten.

Liefs Do.

Print Friendly, PDF & Email

You may also like

Skip to content

Als je de blog van dailyspoonie wil blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer weten hierover lees onze Privacy Verklaring meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten