Validisme – Gastblog by Nick

by Gastblogger

Validisme, de systematische onderdrukking en discriminatie van mensen met een beperking.

Het is een woord dat veel Nederlanders niet kennen. Toch is het een systeem dat verankerd is in onze samenleving. Het is een systeem dat bijdraagt aan de discriminatie en onderdrukking van mensen met een beperking, wat dagelijks nog veel te vaak gebeurt, in zo veel gevallen dat het teveel is om op te noemen in 1 blog. Toch ga ik proberen jullie in sneltreinvaart een inleiding te geven in validisme. Let dus wel, een aantal aspecten van validisme worden in dit blog overgeslagen, omdat er simpelweg geen ruimte is alles toe te lichten.

Validisme is een heel oud systeem.Het bestaat al sinds Plato, die stelde dat een Able body de sleutel  zou zijn tot succes en levensgeluk.  Mensen met een beperking hebben zolang aan de zijlijn gestaan omdat er gewoon geen mogelijkheid was tot meedoen, dat de samenleving het nu nog steeds heel normaal vindt om te denken dat mensen met een beperking hulpbehoevend zijn, niet zelf beslissingen kunnen nemen, en geen recht op zelfbeschikking hebben.

Aan de hand van een aantal voorbeelden zal ik jullie meenemen in de wereld van validisme. Laatst was ik op straat, in mijn rolstoel. Ik was gewoon een beetje aan het relaxen, van het mooie weer aan het genieten. Ineens voel ik dat  mijn rolstoel geduwd wordt. Ik kijk om. Een mevrouw duwt mijn stoel, en zegt: zo is het makkelijker voor je. Mijn nekharen vliegen overeind. Wie zegt dat ik niet capabel ben om zelf mijn stoel te rijden? Dit is validisme. Dit is gebaseerd op een vooroordeel dat mensen met een beperking hulpbehoevend zijn. Ook de verbazing als ik vertel dat ik studeer: wat knap, met je beperking! Is puur validisme. Mensen zien mij niet, maar ze zien mijn beperking.

Ook het streven naar een valide samenleving, zoals de Vlaamse ethicus Vermeersch stelt: “een samenleving met minder mensen met een beperking is een betere samenleving” is niet alleen eugenetisch, maar ook validistisch. Er wordt met deze opmerking gesteld dat mensen zonder beperkingen beter zijn dan mensen met beperking, en dit kan natuurlijk echt niet.

We zijn allemaal mensen. Het mens zijn is wat ons bindt, wat ons gelijk maakt. Een persoon met een beperking is niet minder mens vanwege zijn/haar/hun beperking. Een persoon met een beperking is niet zijn/haar/hun beperking. Als je dat wel vindt, dan doe je dus validistisch. Beoordeel een mens op zijn/haar/hun kunnen, en niet op zijn/haar/hun  beperking.

Print Friendly, PDF & Email

You may also like

Skip to content

Als je de blog van dailyspoonie wil blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer weten hierover lees onze Privacy Verklaring meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten