Een pufje hier, onderzoekje daar..

by Dominique
Illustratie longen

Jaja, gisteren was het weer zo ver. Mijn jaarlijkse controle bij de longarts.  Want ja na mijn hersenoperatie op 24 oktober 2013. Kwamen ze bij de acute opname in januari 2014 erachter met een paar rot testen dat ik ook nog eens astma heb. Wat voorheen  volgens mijn huisarts altijd werd afgedaan voor hyperventilatie en aanstellerij en je kan niet stikken want dat kan niet met hyperventilatie… juist een discussie die ik liever ook niet wil winnen, maar helaas ook cadeau krijg. Ja het is alles of niets he?

Vanwege het o zo mooie weer was ik bang voor veel vertraging dus gingen mijn vriendin Laili en ik op tijd de deur uit. Uiteindelijk voor jan doedel want we waren kwart voor 8 aanwezig met een afspraak om half 9 staan. Want ik was een paar dagen eerder gebeld en gevraagd of ik mee wou doen met een onderzoek. Dus werd ik eerder verwacht. Maar 10 over 8 werd ik al naar binnen geroepen. Even zitten, voorstellen en uitleg over de studie waaraan ik mee ga doen. Onderzoeken en bloed afname. Verder het invullen van vragenlijsten en 1x per jaar terugkomen voor aanvullende onderzoeken. Het onderzoek duurt in totaal 3 jaar. Handtekeningetje erbij en gaan.

Laili en ik

Daarna weer plaats genomen in de wachtkamer. Eenmaal opgeroepen mochten we meelopen maar de onderzoeksuimte . Daar kreeg ik een longfunctie test. Hierbij krijg je heel charmant een piepschuimige knijper op je neus en moet je je mond over het mondtuk plaatsen en ademhalen door het apparaat. Zie foto.

Long functie meter

Als eerste test moest ik zo lang mogelijk mijn adem inhouden en daarna zo krachtig mogelijk uitblazen.  Dit dan een paar keer herhalen. Daarna kort even bijkomen. Want je word er echt duizelig van. Daarna opnieuw mond over het mondstuk. Knijper op de neus. Ditmaal moest ik zo lang mogelijk uitademen en daarna heel krachtig inademen. Ook dit moest een paar keer herhaald worden. Daarna kreeg ik 4 x een pufje met ventolin. En 10 minuten later moest ik dezelfde testen opnieuw doen. Uiteraard ging dit beter nu.

Daarna kwam de mevrouw van de onderzoek studie nog met een bekertje. Of ik plas wou opvangen. Dus klaar met de testen dacht ik mooi even snel te gaan plassen voor ik naar mijn longarts moest. Heel goed bekertje gevuld in draai me om…… juist bekertje op de grond. Gezeik over de vloer…. Dit maar opgeruimd en gewacht tot ik werd opgeroepen.

Ik mocht al vrij snel terecht bij de dokter. Mijn longen waren voor de derde keer op rij keurig nog steeds 85%. Dus ik vroeg of ik mocht stoppen met mijn foster inhaler. Want deze hebben steroïden en ik slik deze ook al en als ik de cushing niet in stand wil houden moet ik vooral daarmee stoppen. Volgens hem zouden mijn longen dan achteruit gaan. Wat ik knap vond. Want ik gebruikte de foster al sinds november 2016 niet meer. Gezien de testen niet achteruit waren gegaan stemde hij hiermee toch wel in. Maar dan moest ik wel mijn drie katten weg doen. Die is gek… ga mijn drie kanjers niet wegdoen wanneer ik net ga samenwonen. Mijn hele leven met dieren gewoond. Volgens zijn standpunt was het namelijk zo. Als mijn vriend echt van me hield, zou hij mijn gezondheid voorop stellen en de katten weg doen.

Nou ik heb gezegd tegen de arts dat ik dat zou doen. Maar dat doen we natuurlijk niet. Kom effe overal waar ik kom zijn huisdieren. Verder zag alles er wel in orde uit.

We spraken af als ik vaker dan 2x mijn ventolin moet gebruiken in de week, dat ik dan bel voor een afspraak en dat ik dan andere medicijnen krijg om de astma onder controle te houden.  Hierna mocht ik nog wat vragenlijsten invullen en moest ik bloed laten prikken in het lab en mijn urine opnieuw inleveren. Half 12 stonden we uiteindelijk buiten. Het was weer een hele verplichting zeg ik het zo.

Op naar de uitslagen volgende week vrijdag in het AMC. Dan zie ik helaas mijn arts voor het laatst. Dit was zo’ n fijne man. Als internist bofte ik met een dokter die zo betrokken was. Helaas gaat hij intern in het AMC verder studeren. Dus binnenort meer healty updates.

Liefs Do

Print Friendly, PDF & Email

You may also like

Skip to content

Als je de blog van dailyspoonie wil blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer weten hierover lees onze Privacy Verklaring meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten