Gastblog by Marjan:Orde in de chaos scheppen

by Gastblogger

De afgelopen maanden heb ik een nieuw stopwoord… of beter gezegd een stopzinnetje (of eigenlijk twee).  Zinnetjes waarvan iedereen in mijn omgeving kan beamen dat ze al geregeld voorbij kwamen, alleen valt het mezelf nu extra op. “Oh, sorry, ik ben het vergeten” en “Ik heb er eigenlijk niet meer aan gedacht” lijken tot nu toe mijn zinnetjes voor 2018. Nu duurt 2018 gelukkig nog een tijd en besloot ik daarom op zoek te gaan naar manieren om de chaos in mijn hoofd te structureren.

Nou ben ik, los van de MS, sowieso iemand die snel overprikkeld is. Wel is er in de afgelopen 17 jaar veel veranderd in mijn vermogen om me te kunnen concentreren, dingen te onthouden en te verwerken. Zo heb ik er op mijn werk dagen bij dat ik geen idee meer heb wat voor handelingen ik allemaal moet doen, vergeet ik vaak dingen die gezegd worden en moet ik soms 4x terug naar de supermarkt omdat ik boodschappen vergeten ben. Ja, ik schijf boodschappen op een briefje, of in mijn telefoon … maar uiteindelijk ligt het briefje of mijn telefoon nog thuis, of kan ik geen van beide meer vinden. Kortom soms een beetje hopeloos. Maar….. Dit is het moment dat notitieboekjes en agenda’s  in beeld komen.

Ik heb het geluk dat ik heel erg gelukkig word van agenda’s en notitieboekjes. Het liefst zou ik elke week een nieuwe kopen. Om een of andere reden word ik heel blij van het idee dat ik in een nieuw boekje iets mag schrijven. Gelukkig heeft iedereen zo zijn eigen tic. Laat mijn tic toevallig heel goed matchen met mijn zwakke punt……Lucky me!

Inmiddels ben ik al een aantal weken orde aan het scheppen in de chaos.  Dit door bijvoorbeeld:
– Elke dag een moment te kiezen waarop ik afspraken naloop.
– Elke week een schema te maken van wat ik wil eten en welke boodschappen ik nodig heb.
– Alle handelingen van mijn werk op te schrijven in de vorm van een stappenplan.
– Terugkerende activiteiten op zoveel mogelijk vaste tijden zetten… etc.

In het begin vond ik het vooral tijdverspilling ,al dat schrijven. Nu, een tijd later, zie ik meer en meer het nut er van in. Vooral op mijn werk vind ik het heel prettig, omdat ik niet in hetzelfde kringetje rond wil blijven draaien. Ik werd onzeker op het werk doordat ik dingen vergat en daar werd ik nog meer onzeker door…waardoor ik nog meer vergat.  Dit tot op een punt dat ik eigenlijk helemaal wilde stoppen met mijn werk. Wat jammer zou zijn, omdat ik het daar naar mijn zin heb.

Of het nu werkhandelingen, boodschappen, afspraken… of gewoon hersenspinsels zijn… Alles wat eenmaal op papier staat neemt minder ruimte in in mijn hoofd. Heerlijk al die onbezette hersencellen. Dus, ik ga er vanuit dat ik in 2019 een leuker stopzinnetje heb. Wel heb ik vast een extra notitieboekje gekocht (voor de zekerheid :P).  Gelukkig heb ik veel geduldige mensen om mij heen, die het niet erg vinden om af en toe in herhaling te vallen.

Print Friendly, PDF & Email

You may also like

Skip to content

Als je de blog van dailyspoonie wil blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer weten hierover lees onze Privacy Verklaring meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten