Ontpillen: Na 12 jaar stoppen met de pil

by Nienke
Foto: De pil
Afbeelding: Pixabay

Op mijn 14e begon ik met de anticonceptie pil, niet omdat ik me zo nodig wilde voortplanten maar omdat ik gezegend was met heftige maandelijkse feestjes. Waardoor ik eigenlijk niet meer normaal kon functioneren. Na een bezoek aan de huisarts kreeg ik de pil voorgeschreven eerst kreeg ik de Stediril 30, en een half jaar later de basic verpakking van de anticonceptiepil deze bevatte beide Ethinylestradiol/Levonorgestrel . In het begin slikte ik de pil tot de strip leeg was en dan had ik een stopweek. Heel soms in vakanties sloeg ik de stopweek over. Vanaf mijn 18e slikte ik de pil vaker door en had ongeveer 4x per jaar een stopweek.  Nu zijn we inmiddels 12 jaar verder en ben ik  met de pil gestopt.

Ik ben dus gestopt met de pil, voordat je denkt dat er nu binnenkort een mini-me op de planning staat, moet ik je toch teleurstellen. Op dit moment is dat wegens mijn pijnklachten en medicijngebruik niet aan de orde. Maar nadat ik afgelopen juli de gynaecoloog voor mijn jaarlijkse apk onderzoek bezocht, adviseerde ze me toch om eens te stoppen met de pil. Enerzijds  om te controleren of alles werkt zoals het hoort. Aangezien je bij het gebruik van de pil onttrekkingsbloedingen ( een nagebootste menstruatie. Deze bloeding vindt plaats in de stopweek) hebt. Ik heb immers nog maar 1 eierstok na de verwijdering van de cyste in 2015. Anderzijds omdat ik zoveel onverklaarbare klachten heb (volgens artsen) en ik al van alles geprobeerd heb (behalve stoppen met de pil) was adviseerde de gynaecoloog het [Het is niet bewezen dat anticonceptie pijnklachten veroorzaakt] maar het kon zeker geen kwaad.

De dag dat ik naar de gynaecoloog was geweest was ook de laatste dag van mijn pil stip. Dus een goed moment om te stoppen. ‘s avonds ging ik opzoek naar een aantal blogs over ontpillen. In het verleden had ik er al een aantal gelezen van bijvoorbeeld IKBENIRISNIET en de artikelen van Willemijn en Martine van 2WMN. Ook zocht ik op de symptomen van ontpillen. Wel handig om te weten.

Symtomen
 • Gevoelige en pijnlijk borsten,
 • Gevoelige en pijnlijke tepels,
 • Stemmingswisselingen,
 • Onregelmatige menstruatiecyclus,
 • Buikkrampen,
 • Puistjes,
 • Toename van de normale vaginale afscheiding,
 • Misselijkheid, soms met overgeven,
 • Harde ontlasting (obstipatie),
 • Brandend maagzuur,
 • Verandering van de huid: een meer droge huid of meer pigment.

Na mijn laatste onttrekkingsbloeding, kreeg ik last van een enorme explosie van puistjes & mee-eters (o.a op mijn kin schouders en rug) Eigenlijk heb ik nooit heel veel last gehad van puistjes. Dus dit was wel even slikken. Verder had ik ontzettend last van buikkrampen (anders dan van mijn PDS) en was ik ontzettend vaak misselijk. Zelfs had ik het idee dat mijn lichaam & misschien ook mijn hoofd mij gewoon in de maling aan het nemen was. Ook had ik ontzettend last van bepaalde geuren en smaken [het kan zelfs voorkomen dat je schijnzwanger bent na ontpillen] – Ja ik wist zeker dat ik NIET ZWANGER was!

Ach en in het rijtje kon ook nog wel pijnlijke borsten bij. Door mijn chronische pijn kan ik vaak al geen normale beugel BH verdragen. En was ik nu dus helemaal over op beugelloze BH’s en sport BH’s. Oh laten we de stemmingswisselingen ook niet vergeten! Damn.

Eerste cyclus

In verschillende artikelen dat ik las stond er dat je er niet gek van op moest kijken als het een half jaar tot een jaar duurde voor je je menstruatie weer terug had. Het kan altijd eerder gebeuren, maar het is niet gek als het later gebeurd.  Ik was eigenlijk meteen weer back to normal period schedule. Want precies 4 weken na mijn laatste onttrekkingsbloeding werd ik weer ongesteld. Normaal met de pil was ik 6 of 7 dagen ongesteld maar nu werden het 10 dagen.

Tweede cyclus

Ik installeerde op mijn telefoon de flo menstruatie kalender  Als je in deze app bijhoud wanneer je ongesteld word en hoe lang het duurt kan de app bepalen wat je cyclus is. En zo weet ik precies wanneer mijn fijne weekje is.  4 weken later werd ik exact volgens de FLO kalender ongesteld. Nu waren het gelukkig maar 8 dagen in plaats van 10 dagen

Derde cyclus

Een aantal dagen voordat mijn cyclus normaal begint krijg ik een enorme puisten explosie. Ik zat ook weer helemaal onder en ik wist met mijn FLO app dat binnen 2 a 3 dagen mijn cyclus zou beginnen. Die bleef helaas uit. Ik had me de eerste paar maanden ingelezen over stoppen met de pil dat je cyclus ook kan verschuiven. Dit was dan dus ook het geval. 10 dagen later begon mijn 3e cyclus. {Mocht je seksueel actief zijn, denk er dan zeker over na om toch een zwangerschapstest te doen want het zou kunnen gebeuren dat je toch zwanger bent geraakt} De 8 dagen die ik de maand er voor nog had werden 5 dagen.

Vierde cyclus

Wederom kreeg ik een paar dagen voor mijn cyclus weer een puisten explosie. Ik wist dat ik op een donderdag mijn cyclus zou moeten krijgen volgens mijn FLO app, maar omdat mijn 3e cyclus 10 dagen later was hield ik er rekening mee dat het nu weer een aantal dagen later zou kunnen worden. Maar het werd een dag eerder.

Hoe voel ik me nu 4 maanden later..

Of de stoppen met de pil voor pijnvermindering heeft gezorgd, dat denk ik niet. Tenminste ik heb niet het idee dat minder pijn daardoor zou kunnen komen. Wel vind ik het fijn om te weten dat na mijn eierstok verwijdering door de cyste eigenlijk alles nog naar behoren werkt. Ik word maandelijks elke maand gewoon ongesteld. En waarschijnlijk kan ik ook gewoon zonder problemen zwanger worden.[natuurlijk weet je dit nooit 100% zeker als je het niet probeert en niet laat onderzoeken] maar technisch gezien zou het kunnen.

Wel moet ik er ontzettend aan wennen om weer elke maand mijn maandelijkse feestje te hebben. Want het is niet zo fijn om boven op je chronische pijn ook nog eens extra pijn te hebben door je maandelijkse feestje, maar het is niet anders want ik wil ook even niet meer aan de pil, ik wil de extra hormonen die in de pil zitten niet in mijn lichaam hebben.

Naast dat de extra pijn en überhaupt je maandelijkse feestje te hebben baal ik wel een klein beetje van telkens weer puisten explosies te hebben. Ik had vanaf mijn 14e eigenlijk vrijwel geen puisten, soms kwam er één puist om de 2 maanden tevoorschijn, en her en der had ik een mee-eter. Nu zit het overal: Op mijn gezicht, mijn hals, in mijn nek , op mijn borst, mijn schouders en ook op mijn rug zit ik steeds onder.  Het lijkt wel of ik opnieuw in de puberteit ben beland. Mocht je tips hebben hoe je er vanaf komt of had jij het zelfde en is het inmiddels na een langere tijd stoppen met de pil minder laat het me vooral in de reacties weten.

Emoties:

Ik merkte dat ik zoals vele vrouwen die de pil gebruikte afgevlakte emoties kreeg. Dat is gelukkig nu wel weg, wel heb ik op dit moment nog wel last van stemmingswisselingen, dit komt omdat de hormonen nog niet helemaal in balans zijn. Mijn man en ik hopen allebei dat dit toch snel weer normaal is want ik ben niet de vriendelijkste op sommige momenten.

Haar:

En nu ik gestopt ben met de pil, lijkt het of mijn wenkbrauwen, arm haar en beenhaar veel sneller groeit ook de kleur van mijn die haren lijken veranderd ze zijn een stuk donkerder geworden. Waar ik eerst hele lichte haartjes had die bijna niet zichtbaar waren zijn ze nu best zichtbaar.

Volgende stappen:

Al met al ben ik voor nu blij met dat ik met de pil gestopt ben, of ik in de toekomst weer ga starten met de pil of bijvoorbeeld een implanon of een spiraaltje ik weet het nog niet. De kwaaltjes die ik nu heb door het stoppen met de pil hoop ik dat het verminderd en misschien helemaal stopt, maar daar zal waarschijnlijk nog wel een half jaar overheen gaan voordat alles weer in balans is.

Print Friendly, PDF & Email

You may also like

Skip to content

Als je de blog van dailyspoonie wil blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer weten hierover lees onze Privacy Verklaring meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten