Music is my therapy

by Daisy
Quote: when words fail music speaks

Ken je het gevoel dat je een liedje hoort waarvan je denkt; Dit nummer is op mijn lijf geschreven. Dit gaat over MIJ op dít moment. De tekst die op jóu lijkt te slaan of de melodie die je direct aanspreekt en jou heel even stil laat staan in de tijd?! Dat is wat muziek meestal met mij doet. Althans, de meeste muziek en dan vooral de afgelopen jaren. Vandaar nu een blog met liedjes die van alles bij mij oproepen!

Zolang als ik me kan herinneren heb ik zo goed als altijd muziek op staan. Tijdens mijn huiswerk (vroeger!), tijdens mijn werk (net zo vroeger), tijdens het schoonmaken, autorijden, bellen, typen, schrijven en soms zelfs tijdens het slapen. Ik word er kalm en rustig van en ik kan me verliezen in urenlange pianomuziek of wegdromen bij de teksten van Adele en andere zwoele stemmen. Niet dat ik zo’n muzikaal talent van mezelf ben, want hoe graag ik ook wilde..verder dan blokfluit spelen ben ik nooit gekomen. Mijn liefde voor paarden en judo wonnen het van de gitaarlessen bij juf Petra. Zonde eigenlijk, want soms verlang ik er nog steeds naar om eens achter een piano te kruipen en te kunnen spelen. Gewoon spelen wat ik maar wil én zo lang als ik wil.

Mijn muzieksmaak is dan ook erg breed. Zoals Lisa vanavond in de auto zei “In mijn afspeellijst is mijn persoonlijkheidsstoornis te zien”. Dat klopt voor mij ook wel een beetje.  Als tiener luisterde ik naar alle boybands, Avril Lavigne, The Fugees, K’s Choice, Shakira en Acda en de Munnik. Sinds een aantal jaren verdiep ik mij meer in de teksten en betekenissen van muziek en heb ik ervaren hoe helend muziek in het algemeen kan werken.

Toen ik vorig jaar een tijd rete depressief was kon ik uren in het donker liggen huilen en luisteren naar melancholische en donkere muziek. Niks opbeurends, want daar had ik geen behoefte aan. Zwelgen in je verdriet tot je niet meer kan. Of eigenlijk tot het op is en je moet kiezen om door te gaan of om te blijven liggen. Toen de zon voor mij weer wat meer begon te schijnen werd de muziek ook lichter, vrolijker, harder en meer Up tempo. Ook durfde ik weer langzaam hardop mee te zingen. Of anderen daar vrolijk van worden is de vraag, maar laat mij dat nou niks uitmaken.

Mijn gezondheid laat het op dit moment weer vaker toe om concerten en musicals te bezoeken en dat vind ik helemaal te gek! Mijn laatste bezoeken waren; Adele, K’s Choice, Lion King, Annie M.G. Schmidt en Elisabeth in concert.

En vanavond zat ik met Lisa bij ED SHEERAN! Super te gek, gaaf, geweldig en tof! Om vervolgens dit jaar nog naar  De Zwarte Cross te gaan en niet te vergeten André Hazes en Lauryn Hill met papa(Fugees). Beetje veel van het goede?! Misschien. Maar ik heb heel wat in te halen van de afgelopen jaren(vind ik) Dus ik neem het ervan.. want wie vertelt mij wat de morgen brengt..

Hieronder een lijstje met liedjes en favoriete/betekenisvolle teksten die mij door donkere en pittige dagen heen gesleept hebben. Elk nummer is ergens in de afgelopen 6 (zieke) jaren op mijn pad gekomen en heeft ‘íets’ betekend. Of ik er nou mee in bed lig te huilen, in het ziekenhuis wanhopig lig te zijn of thuis via de TV kei hard mee blér. Of gewoon omdat ik het fantastische muziek vind en het mij op de een of andere manier iets doet. En om terug te komen op mijn controle en lijstjes dwang..doen we het van donker naar licht. Oftewel van melodramatisch, wanhopig en verdrietig naar hoopvol en vrolijk!

1. Frances – Don’t worry about me 

I”ll feel the fear for you. I”ll cry the tears for you. I”ll do everything i can to make you comfortable. Even if i fall down.. When you’re not around. Don’t worry about me. Don’t worry about me. (angst, wanhoop en verdriet voeren de boventoon, maar de liefde van je naasten slepen je overal doorheen!)

2. Ed Sheeran – Even my dad does sometimes

It’s alright to cry.  Even my dad does sometimes. So don’t wipe your eyes. Tears remind you you’re alive. It’s alright to die. Cause death’s the only thing you haven’t tried. But just for tonight hold on. (De titel zeft het al.. zelfs mijn vader doet het soms..gewoon huilen, voelen, laten gebeuren en daarna gewoon weer doorgaan!)

3. Harry Styles- Sign of the times

Just stop your crying it’s the sign of the times.  Welcome to the final show. I hope you’re wearing your best clothes.(En dan ook weer stoppen met huilen. punt.)

4. The Wailin’ Jennys- Long time traveller

Het soort muziek waar ik met oordopjes mee in bed lig en in mijn hoofd mee zing. Ook het soort muziek wat ik vast uitzoek voor op mijn begrafenis. (voor heel heel heel veel later.) HUH WAIT WHAT?! Tja, iets wat sinds vorig jaar toch in mijn hersenpan is gaan kriebelen, want stel je nou voor dat je er stiekem tussen uitknijpt en niemand weet welke muziek je wil? Zo eentje dus.

5.  Maaike Ouboter- Lijmen

Maar als ik mezelf geen bescherming meer bied, als ik op dreig te geven, ook al zie je ‘t niet. Blijf je dan hier. Laat me niet in de steek. Wil je me lijmen als ik breek.(Een liedje wat mijn relatie ook perfect weergeeft. Ziek zijn, machteloos zijn, en vooral het denken alles alleen aan te kunnen.. En stiekem toch terug willen vallen op iemand als het écht niet meer gaat.)

6. Adele- Million years ago

I know i’m not the only one. Who regrets the things they’ve done. Sometimes i just feel it’s only me, who can’t stand the reflection that they see. I wish i could live a little more. Look up to the sky, not just the floor. I feel like my life is flashing by, and all i can do is watch and cry. I miss the air, i miss my friends, i miss my mother, i miss it when..life was a party to be thrown..But that was a Million years ago. (Je vaak de enige voelen, eenzaam zijn en het leven aan je voorbij zien gaan..iedereen die maar doorgaat en zelf niet mee kunnen draaien in die maatschappij en socialiteiten.)

7. Alanis Morissette- That i would be good

That i would be good. If i got and stayed sick. That i would be good even if i gained ten pounds. (need to say more?! 😉

8.Marco Borsato- Als rennen geen zin meer heeft.

Als je wereld omver valt, dan rapen we haar op. En dan help ik je net zo lang bouwen, tot je klaar bent en vol van vertrouwen. Tot dan ga ik echt nergens heen. (Als je het allemaal niet meer weet en toch mensen naast je hebt staan die je helpen vertrouwen en hoop houden..Tot het einde!)

9. Racoon- Oceaan

Het leven jaagt geen angst meer aan. Ik heb al zo ver moeten kruipen, het laatste stuk zal ook wel gaan. Tot ik ga staan.

10. Pink- I am here

I am here, i am here. I’ve already see the bottem, so there’s nothing to fear. Know that i’ll be ready when the devil is near. All of this is wrong, but i’m still here. I don’t have the answers, but the question is clear! (Ik ben er.. Ik mag er zijn.. wat heb ik na alles nú nog te vrezen?)

11. Marco Borsato- Mooi

Hoe mooi kan het leven zijn. Het is maar hoe je kijkt. Het is maar wat je droomt. Hoe mooi is jouw werkelijkheid. Jij bent net zo rijk, zo rijk als je je voelt. (of je het nou goed hebt of niet.. het is allemaal perspectief.. hoe kijk je naar de wereld en waar ben je tevreden mee?!)

11. Rachel Platten- Fight song

This is my fight song, take back my life song. Prove them alright song. My power’s turned on!(hoor je me al in de auto mee schreeuwen?! Hihi)

12. Miley Cyrus- The climb

There’s always gonna be another mountain. I’m always gonna wanna make it move. Always gonna be an uphill battle. Sometimes i’m gonna have to lose. Ain’t about how fast i get there..ain’t about what’s waiting on the other side. It’s the climb! (hoe toepasselijk. Er blijven bergen en dalen komen..En het punt is niet hoe snel ik die weet te overwinnen..maar wat ik onderweg mee maak en hoe ik ermee om ga!)

13. Andra Day-  Rise up

And i’ll rise up, i’ll rise like the day. I’ll rise up unafraid. I’ll rise up And i’ll do it a thousend times again! (Nou en of..gewoon even luisteren)

Een ‘kort’kijkje in mijn leven en mijn muziekwereld. Een wereld waar ik blij van word, steun uit haal, zwelg in verdriet, herkenning vind. Waarin machteloosheid vertaald word in melodie en tekst, en dingen die soms in woorden niet uit te leggen zijn.. en die geen enkele therapeut kan begrijpen!

Liefs, Daisy

Print Friendly, PDF & Email

You may also like

Skip to content

Als je de blog van dailyspoonie wil blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer weten hierover lees onze Privacy Verklaring meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten