Luisteren naar je gevoel en je lichaam

by Nienke
Foto: Macbook op een bed met koffie en muffin
Afbeelding: Pexels

Afgelopen week las ik een artikel  MEGGIE (27) GING MET BUIKKRAMPEN OP VAKANTIE EN KWAM THUIS MET EEN AFGESTORVEN EIERSTOK. Dit had exact mijn verhaal kunnen zijn.  De afgelopen jaren heb ik echt moeten leren om naar mijn lichaam en mijn gevoel te luisteren, en soms wat minder naar een huisarts want deze kan er ook flink naast zitten.

Het artikel ging over een jonge vrouw, ze had een aantal dagen al behoorlijk last van buikkrampen. Ze was hiermee naar de huisarts gegaan, maar de arts deed het af als een spastische darm, en zei dat ze er maar mee moest “leren leven” Toen ze net drie dagen op vakantie was in het buitenland ging het mis.  Met hevige buikpijn maakte ze haar vriend wakker en werd uiteindelijk met een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis in het buitenland.

In het eerste ziekenhuis dachten de artsen dat ze moest bevallen. Ze kreeg een spuit voor de pijn en vertelde haar dat ze maar moest gaan slapen.  Na een paar uur had ze nog steeds last van haar klachten en had ze niet het idee dat er wat aan gedaan ging worden,verliet ze het ziekenhuis.

Na een telefoongesprek met haar zorgverzekering werd ze naar een privé kliniek doorverwezen. Eenmaal aangekomen in de privé kliniek, dachten de artsen dat ze een blindedarmontsteking had, maar ze was er van overtuigd dat dit het niet kon zijn en vroeg om bloedtesten. De arts weigerde en werd boos. Uiteindelijk verliet ze ook deze kliniek.

‘s Avonds kwam ze in een ander ziekenhuis terecht. Na het maken van een inwendige echo kwamen ze er achter dat er een cyste om haar eierstokken heen was gedraaid. Na een telefonisch gesprek met een Nederlandse arts werd haar geadviseerd om terug naar Nederland te komen en de cyste daar operatief te verwijderen. Haar arts in Nederland vertelde dat haar eierstok was afgestorven door de cyste en deze moest ook mee verwijderd worden.

Mijn verhaal.

Ik reageerde in de reacties op Facebook onder het artikel.

Mocht je mijn hele verhaal willen lezen dan kan dat HIER


Toen ik het artikel gelezen had besefte ik me dat ik “geluk” heb gehad dat ik in Nederland was toen mijn heftigste klachten opspeelde. Dat ik vrijwel direct bij de huisarts terecht kon ook al was deze ervaring alles behalve prettig. Ik werd wel direct doorverwezen naar een gynaecoloog, en er werd vrijwel direct actie ondernomen op dat moment.

Wel was ik verbaasd over de hoeveelheid reacties er onder stonden van hoeveel (jonge) vrouwen dit ook hadden meegemaakt. Een aantal vrouwen leeft hierdoor net zoals ik nog maar met 1 eierstok. En hoewel het misschien in het grote plaatje gezien word als een klein aantal vrouwen. Vind ik nog steeds dat dit niet mag gebeuren. Dat artsen je toch patiënten serieus moeten gaan nemen met voorkomende klachten.

In mijn geval denk ik zeker dat als er in 2008 al meer onderzoek werd gedaan naar mijn buikpijn, in plaats van een ontlastingsonderzoek en dan roepen dat het PDS (prikkelbaar darm syndroom) is omdat het in de familie voorkomt. Dit had voorkomen kunnen worden door een darmbiopt af te nemen of door echo’s / CT scan te maken. Dan had er veel eerder ingegrepen kunnen worden. Dan had ik nu niet met een eierstok minder hoeven te leven.

Ik geloofde mijn huisarts in kwestie op zijn woord dat er niets aan de hand was. Dat het vaker ook zou voorkomen dat mijn buik op zou zwellen door de prikkelbare darm.  Achteraf baal ik er van dat ik niet meer actie heb ondernomen ook al had ik twijfels bij de diagnose PDS (prikkelbare darm syndroom). Op dit moment kan ik er helaas niets meer aan veranderen, behalve de rest van mijn leven meer luisteren naar mijn lichaam en gevoel.

Mijn advies is dan ook: Luister naar je eigen lichaam en luister naar je gevoel. Heb jij het idee dat een gestelde diagnose niet bij jou klachten past, denk je dat er te weinig onderzoek word gedaan? Laat je doorverwijzen voor een second opinion in een ander ziekenhuis of laat je zelfs doorverwijzen naar een academisch of universitair ziekenhuis. 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like

Skip to content

Als je de blog van dailyspoonie wil blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer weten hierover lees onze Privacy Verklaring meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten