De eerste stappen van de zoektocht naar een ‘nieuw beroep’ zijn gezet. Vorige week heb ik meerdere vragenlijsten moeten invullen. 75 minuten lang vragen beantwoorden en keuzes maken is echt slopend! Vooral als je moet kiezen tussen stellingen die je beide belangrijk vindt. Enkele dagen later had ik een afspraak met de HR medewerker om de uitslagen van de test te bespreken, en dat was even verhelderend als confronterend. 

In de loopbaanscan die ik gedaan heb word na aanleiding van de vragen die ik heb ingevuld een verslag gemaakt. Dit verslag is opgedeeld in twee delen: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? & Mijn ontwikkeling. De uitslagen zijn ongeveer 2 jaar geldig omdat je jezelf ontwikkeld privé en op het werk en deze ervaringen je doen veranderen. De reden dat ik dit traject ben in gegaan is dat ik mijn huidige functie niet kan blijven uitvoeren door mijn chronische aandoening. Hierdoor moet ik gaan zoeken naar andere beroepen/functies en ik heb hier hulp bij nodig omdat ik niet weet waar ik moet beginnen. Deze loopbaanscan is de eerste stap in de zoektocht naar een nieuwe uitdaging.

In het deel ‘Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?’ worden je persoonlijkheid, drijfveren, interesses en competenties beschreven. Je krijgt te zien wat je belangrijk vind, waar je energie van krijgt (of juist niet) en wat je interessant vindt. Hierdoor kan je gericht kijken in alle groepen wat er overeenkomt en krijg je een richting sectoren of werkzaamheden die goed voor jou zouden zijn. Uit mijn interesse in sectoren hebben Planning en productiebegeleiding, Onderwijs/ training en instructie, Welzijn & Gezondheidszorg het hoogste gescoord. Het advies is wel om eerst in deze sectoren te gaan kijken naar de mogelijkheden.  Mijn hoogst scorende drijfveren zijn samenwerking, hulp verlenen en analyseren. Dit zijn dus dingen die ik binnen het nieuwe beroep moet gaat vinden omdat dit mij energie geeft.

In het 2e deel ‘Mijn ontwikkeling’ volgt een analyse met daarin een overzicht van de competenties die je al beheert, die potentie hebben, die je energie kosten en die een risico zijn. Hieronder zie je mijn analyse:

Ook is er van mijn drijfveren een analyse gemaakt en is daar ook een schema uit voortgekomen. Nu ik me bewust ben van wat mij drijft en waar ik energie van krijg moet ik dit gaan zoeken in beroepen. Volgende week heb ik weer een afspraak met de HR medewerker en moet ik 10 vacatures meenemen van beroepen. Belangrijk is dat ik kan aangeven waarom dit mij aanspreekt en of dit overeenkomt met de resultaten die uit de loopbaanscan zijn gekomen. Ik moet nog beginnen aan het bekijken van verschillende vacatures, maar ik ben blij met de hulp die ik nu krijg. Er is iemand die mij helpt en sturing heeft aan deze soms verwarrende zoektocht.

Er zijn dagen dat ik het positief inzie en weet dat het wel goed gaat komen. Dat ik oprecht zin heb om nieuwe dingen te leren en mezelf te ontwikkeling zodat ik hopelijk nog vele jaren kan blijven werken met mijn pijn en trillingen. Maar er zijn ook dagen dat ik gewoon baal. Dat ik de beroepen vergelijk met mijn huidige baan en dat ik niet weet of ik wel weer ergens zoveel plezier in ga hebben. Gelukkig zijn de positieve dagen in de meerderheid en merk ik dat ik langzaam aan de situatie geaccepteerd heb. Maar zonder hulp had ik deze situatie niet kunnen overzien en ik ben ontzettend dankbaar dat mijn baas en collega’s mij de mogelijkheid en tijd geven om dit allemaal uit te zoeken.

Mijn zoektocht wordt vervolgd, ik zal jullie op de hoogte houden over de ontwikkelingen!

Veel liefs, Kim