“Jij hebt altijd vakantie”

by Marly
hangmat
Afbeelding: Pixabay

Een veel gehoorde opmerking “Maar jij hebt eigenlijk altijd vakantie” of “Jij hebt lekker altijd weekend”…Mensen lijken niet te beseffen dat 1: Ik niet voor de lol thuis zit en 2: (chronisch) ziek zijn eigenlijk minstens een full-time job is die nooit ophoudt.

Mijn week is mogelijk een beetje te vergelijken met een 40-urige werkweek, waarbij ik continue moet overwerken. Minstens 40 uur per week gaat op aan dat wat nu mijn ‘beroep’ is namelijk; ziek zijn. Ik ben professioneel patiënt. Ik heb het geluk dat ik inmiddels ook weer iets naast mijn ‘werk’ kan doen. Elke dag probeer ik een boodschap te doen en als het lukt dan kook ik voor mij en mijn ouders. Ook lukt het me om af en toe te gaan sporten, eens met vriendinnen af te spreken of te gaan shoppen. Ongeveer 4 uur per dag lukt het me om ‘iets’ te doen, wat meer is dan in bed of op de bank liggen of naar Netflix staren. Alle dagen zijn natuurlijk verschillend en er zijn iets betere en wat slechtere dagen, maar dit is een gemiddelde.

Een korte rekensom:

Er zitten 24 uur in een dag 24
Daarvan slaapt men gemiddeld 8 uur 16
Daarvan werkt men 8 uur per dag bij een 40 urige werk week 8
Er blijft dus 8 uur over om ‘te besteden’ per dag voor een gezond persoon op een werkdag

Van die 8 uur is een gezond persoon natuurlijk ook niet constant ‘actief’. Een avondje op de bank hangen en tv kijken na het eten bijvoorbeeld. En besef dat hier ook dingen als opstaan en aankleed ritueel, ontbijt klaar maken, ontbijt eten, lunch klaar maken, naar werk reizen, lunchpauze, naar huis reizen, boodschappen doen, avondeten koken, avondeten eten, douchen en tandenpoetsen bij horen. Bij de een neemt dit meer tijd in beslag dan bij de ander, maar als je het even uitrekent gaat hier nog best wel veel tijd in zitten.

Nu ‘werk’ ik zelf natuurlijk thuis en kan die reistijd er af, maar de rest van de hierboven genoemde activiteiten, die elke dag eigenlijk zonder nadenken standaard gedaan moeten worden slokken zeker de helft van mijn 4 uur wel op. Er blijft dus ongeveer 2 uur over om ‘iets’ te doen wat niet hierboven genoemd staat.
Even voor de duidelijkheid: van de hele dag dat ik thuis zit en wakker ben (laten we uit gaan van dus 14 tot 16 uur), kan ik dus ongeveer 2 uur iets ‘voor mezelf’ doen. En dan mag ik al van geluk spreken dat ik zulke goeie dagen heb, want er zijn genoeg chronisch zieken die daar lang niet aan komen. Ook moet ik dan wel iets kiezen wat binnen mijn mogelijkheden ligt. Maar het is dus niet zo dat ik de hele dag heerlijk de bloemetjes buiten kan zetten, want het grootste gedeelte van de tijd gaat op aan ziek zijn, de rest aan activiteiten die persé nodig zijn en wat er dan overblijft kan ik misschien eens iets leuks mee doen.

Nu zijn er mensen die dus zeggen “Jij hebt altijd vakantie”. Het leuke van vakantie is dat je even niet hoeft te werken. Je hoeft er zelfs niet aan te denken! Helaas gaat mijn ‘werk’ altijd door. Ik kan mijn ziekte niet uitzetten en ik kan niet stoppen met patiënt zijn. Ik heb dus helemaal niet altijd vakantie. Ik heb juist nooit vakantie. En voor het weekend geldt hetzelfde. In principe werk ik altijd, want mijn ziek zijn beïnvloed alles wat ik doe, ook de leuke dingen. Mijn week is dus eerder een 60+-urige werkweek, realiseer ik me nu, want ik ben in het weekend niet vrij. Ik ben eigenlijk zo’n irritante workaholic die nog geen moment echt kan ontspannen maar altijd met z’n hoofd bij het werk is, want ook in mijn weekend en vakantie gaat mijn ziekte met me mee.

Dus nee, ik heb nooit vakantie.
Liefs Marly

Print Friendly, PDF & Email

You may also like

Skip to content

Als je de blog van dailyspoonie wil blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer weten hierover lees onze Privacy Verklaring meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten