Hitteplan 2.0

by Daisy

Afgelopen week heb ik een ongekende hitte ervaren. Eentje als nooit tevoren. In ieder geval voor míjn gevoel. Waar anderen lekker op een terrasje zaten of op het strand van de zon lagen te genieten, zat ik merendeel van de dag voor mijn airco en waaier om verkoeling te smeken. Nu ben ik van natura niet zo’n pieperd, maar dit was echt tè warm voor een (long)patient zoals ik.

Ondertussen heb ik over alle seizoenen wel een weblog geschreven bijvoorbeeld; Herfstkriebels  Zo heeft ieder seizoen zijn voor en nadelen. Nú kan ik wel zeggen dat de zomer mijn minst favo is op dit moment. Met dit moment bedoel ik mijn afgelopen 6 zieke en niet fitte jaren.

Voor mijn ziek zijn was ik dol op de zomer. Vakanties is het buitenland..dobberen op een luchtbedje in de zee, duiken van een boot, jurkjes tot net over je billen en vaak zo rood als een kreeft. Want bruin worden, dat zit helaas niet mijn stukje Kaapverdiaanse genen. Jammer! Ook de warme temperaturen kon ik goed verdragen en was ik vaak in het zwembad of op het strand te vinden.

Als ik nu terug denk aan mijn “jongere” jaren; 30 kg lichter..4 bikini’s en 3 teinten rijker.. voelde ik me ook letterlijk en figuurlijk als een vis in het water. Niks was te gek en ik lag liever in het water dan op een handdoekje te shinen. Geweldige tijd!

…Totdat je vanuit het niets een chronische (onbekende) longziekte krijgt die alles op zijn kop zet. Want niet alleen de medicatie, benauwdheid, bijwerkingen en ziekenhuisopnames zijn een groot probleem. Maar bijvoorbeeld óók; warme temperaturen, hoge luchtvochtigheid, droge lucht, teveel en te scherpe zon, extreem veel zweten, niet slapen door warmte, niet kunnen zwemmen door chloor in zwembaden, überhaupt niet durven zwemmen door schaamte, snel kortademig en benauwd, extra veel vocht vasthouden, niks behalve slippers kunnen dragen, niet kunnen sporten, boven de 30 graden de trap amper op kunnen lopen en überhaupt NIET kunnen functioneren. Zoals ik al zei ben ik absoluut geen pieperd en hou ik niet van klagen en zeuren, maar als ik dit rijtje nog eens bekijk besef ik me des te meer hoe erg ik beperkt word in mijn doen en laten tijdens de zomer.

Alle conditie en stabiliteit die ik de afgelopen periode heb opgebouwd word door ‘een lekker zonnetje’ weer 10 stappen terug gezet. Niet gek dat bij mijn longfunctie onderzoeken afgelopen donderdag slechte resultaten naar boven kwamen. Of het de hitte of het stoppen van de infuus medicatie (Reslizumab) is moet nog blijken, maar

voorlopig zit ik nog aan tassen vol prednison en antibiotica vast. Het enige advies wat de longarts mij voor nu kon geven was; “uitzitten, je gemak houden en blijven ademen”. Thanks Doc!

Natuurlijk blijven we naar oplossingen zoeken om het zo draaglijk mogelijk te maken. Zo hebben wij de matrassen voor de airco en waaier in onze woonkamer gelegd. Dit scheelt bijna 15 graden met onze slaapkamer. Vooral s’nachts is dit erg prettig, want geloof me..ik ben behoorlijk wanhopig geweest toen het snachts om 2 uur jog steeds 25 graden was! Ook leg ik bevroren waterflessen voor de ventilator voor extra koude lucht. Handdoeken maak ik nat onder de kraan en leg ik een paar minuten in de vriezer, om daarna mijn nek, hoofd en benen af te laten koelen. Ook pijnlijke dikke vocht voeten en handen worden hier iets door verlicht. De trap loop ik alleen op als het echt moet en manlief dus een keer of 10 extra per dag. Super lief. Laatste en geniaalste oplossing is het zwembad van mijn vriendje en vriendinnetje. Die net deze 2 hete weken op vakantie zijn en zo lief zijn om mij hun huissleutel te geven, zodat ik kan badderen en plonsen wanneer ik maar wil (lees; als ik bijna smelt en op ontploffen sta).

Omdat ik vorige week geen weblog heb kunnen schrijven door extreme vermoeidheid na de Nijmeegse 4 daagse wil ik toch nog even melden hoe trots ik op mijn vent en andere toppers ben! Warm weer, slecht slapen, veel drinken(nee,geen water) en toch 200 kilometer in 4 dagen! Chapeau! Ooit loop ik daar ook.. wanneer?! Dat is nog een groot vraagteken. Ik heb geen haast.

Voor nu droom ik van regen, sneeuw, hagel, wind en dikke jassen, want anders kom ik niet in slaap. Ik ben trouwens wel blij voor alle zonaanbidders en vakantiegangers die kunnen genieten van dit mooie weer! Ook al betekent deze hitte voor sommige onder ons voornamelijk problemen, benauwdheid en pijn! Het is ook nooit goed 😉 En wat heerlijk om dan even van je af te kunnen schrijven! Tot volgende week.

Liefs, Daisy

Print Friendly, PDF & Email

You may also like

Skip to content

Als je de blog van dailyspoonie wil blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer weten hierover lees onze Privacy Verklaring meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten