Hij is er!

by Marly

Op maandag 16 april was het dan eindelijk zo ver: ik mocht mijn nieuwe rolstoel ophalen! Heel lang op gewacht, maar nu was hij er dan toch. Ik laat je mijn nieuwe stoel zien!

De rolstoel die ik heb gekozen is een op maat gemaakte RGK Tiga met ergo-zit, ILSA rugleuning, Spinergy wielen, Frog Legs voorwielen en ergonomische hoepels. Ook maak ik gebruik van een Smartdrive!

Allereerst datgene wat voor mij eigenlijk het belangrijkste was: de ergozit. In deze blog kun je hier meer informatie over vinden als je dat wil, maar ik zal kort even toelichten wat een ergozit is als je dit nog niet weet. Er zijn verschillende soorten zittingen, zoals een wig zit of een vlakke zit. Bij een wig zit is de hele zitting schuin, bij de vlakke zit is de hele zitting horizontaal. De ergozit is eigenlijke en combinatie van deze twee. Het gedeelte bij het bekken is namelijk horizontaal en het gedeelte bij de benen is namelijk schuin. Ik heb dit even met roze geaccentueerd bij het tweede plaatje zodat je kunt zien hoe dat bij mijn rolstoel is. Dit zorgt ervoor dat het bekken optimaal ondersteund wordt, de druk goed verdeeld is en je niet onderuit zakt, maar dat ook je benen goed ondersteund zijn. Voor mij maakt ergozit echt een heel groot verschil.

Dan heb ik gekozen voor de ILSA rugleuning. Dit zijn extra zijsteuntjes aan de rugleuning waardoor je niet scheef opzij kan zakken. Als ik vermoeid raak heb ik hier namelijk veel moeite mee en val ik een beetje opzij. Dat kan hierdoor niet meer en kost het me nog minder energie om rechtop te blijven zitten. De rug is verder helemaal naspanbaar en is dus geen vaste vorm of harde schaal. Dit vond ik zelf heel belangrijk voor het comfort. Ik heb ook andere rugleuningen geprobeerd zoals een Jay rugleuning maar dat vond ik voor mezelf helemaal niks.

Omdat ik dat ILSA systeem er op heb, had ik neerklapbare zijschotjes nodig om mijn rugleuning in te kunnen klappen. Anders lopen de zijkanten van de rug daar op vast. Nu kan de rugleuning gewoon helemaal ingeklapt worden als dat nodig is!

Als remmen heb ik deze schaarremmen gekozen. Het hendeltje zit onder de zitting, dus die zit niet in de weg tijdens het rollen.  Ze zijn heel stevig, de wielen kunnen vrijwel niet door de rem heen rollen, maar ook erg zwaar met name om los te krijgen…Ik moet er nog even handig in worden, maar als ze te zwaar blijven moet ik deze misschien nog aan laten passen.

Ik heb voor ergonomisch gevormde hoepels gekozen. Deze zijn met name ideaal bij het gebruik van de Smartdrive ten opzichte van ronde hoepels omdat je iets meer grip hebt en minder snel verkrampte handen krijgt. Wat ook erg fijn is, is dat er rubber aan de bovenkant zit voor meer grip tijdens het rollen.

Zo ziet de achterkant er uit! Ik heb verstelbare duwhandvaten voor noodgevallen, maar die haal ik er in het dagelijks gebruik af. Ik gebruik ze niet meer sinds ik de Smartdrive heb en ze zitten in mijn geval een beetje in de weg als ik de stoel in de auto doe op de manier die voor mij het makkelijkst is, omdat ze aan de onderkant wat lager zijn dan de rugleuning. Als ik een dagje weg ga of iets dergelijks dan neem ik ze mee voor het geval de Smartdrive er mee ophoudt (toen ik naar Disneyland ging was hij aan het eind van de avond leeg en was het wel heel erg handig dat ik geduwd kon worden, omdat ik echt maar een kort stukje zelf kan rijden).

De tapering van het voorframe (de toeloop) is ook op maat gemaakt! Dit zorgt voor een goede ondersteuning van je benen en je zithouding. Hierdoor vallen je benen bijvoorbeeld niet naar buiten als je zit, maar blijven ze netjes (ontspannen) naast elkaar staan.

Mijn voetplaat is dicht omdat ik met een open voetplaat snel last krijg van te veel druk onder mijn voeten. Nu wordt die druk wat beter verdeeld. De kuitband heb ik er af gehaald omdat ik mijn voeten gemakkelijk zelf op de voetplaat kan houden en de kuitband voor mijn gevoel eerder in de weg zit dan dat ik er wat aan heb.

Mijn voorwielen zijn aan de binnenkant roze! Deze zijn van het merk Frog Legs en ze hebben allerlei verschillende kleurtjes. Ik vond dit een super leuk detail om mijn rolstoel net iets meer mij te laten zijn. De rest van mijn stoel is mat zwart, best wel saai dus dit geeft het nét dat beetje extra pit.

Het kussen dat ik er in heb is een standaard kussen, omdat we er voor nu van uit gaan dat ik door de ergozit niet meer nodig heb vanuit een kussen.

Nou dat is hem dan! Ik ben er echt heel erg blij mee! En met het mooie weer kan ik er extra van gaan genieten om lekker naar buiten te gaan. Vlak voor ik mijn rolstoel kon ophalen begon ik te twijfelen. Zou het echt wel zo veel uitmaken? Had ik niet overdreven? Maar nu heb ik hem een week in gebruik en ik kan je zeggen: Het maakt écht zo veel verschil.

Liefs Marly

Print Friendly, PDF & Email

You may also like

Skip to content

Als je de blog van dailyspoonie wil blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer weten hierover lees onze Privacy Verklaring meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten