Het moeten beëindigen van een studie

by Nienke
Afbeelding: Pixabay

In 2014 besloot ik de opleiding Maatschappelijke zorg gehandicapten zorg te gaan doen. Ik wist inmiddels hoe de vork in de steel zat, met betrekking tot studeren met een chronische ziekte, een half jaar ervoor moest ik namelijk mijn studie apothekersassistent na 2 maand beëindigen omdat ik volgens de docenten niet kwalificerend genoeg zou zijn om de opleiding te voltooien.

Na een omweg na de opleiding apothekersassistent kwam ik dus op de opleiding Pedagogisch Medewerker. De eerste twee jaar zou een basis jaar zijn waarbij je meerdere doelgroepen behandeld kreeg. Ouderenzorg , Jeugdzorg, Sociaal Cultureel Werk , Sociaal Maatschappelijk werk ,Maatschappelijke Zorg GZ en SD,  en kinderopvang. Na een stage bij een activiteitscentrum voor mensen met een beperking wist ik het zeker ik wilde de gehandicapten zorg in [ niet het zorgende deel , maar activiteiten of begeleiding]

Mijn strijd met mijn school werd er een die ik niet kon winnen.  Ik  moest meerdere keren het jaar overnieuw doen. Afspraken vanuit school werden niet nagekomen door de school. Mijn studiebegeleiders deden vrij weinig. Uiteindelijk heb ik de stekker er uit getrokken omdat ik niet verder kwam.

Ik maakte de keuze om te verhuizen naar de andere kant van Nederland, het bij een andere onderwijsinstelling te proberen aangezien mijn vriend hier ook ontzettend goede begeleiding heeft gehad tijdens zijn studie.  Helaas moest ik wel wederom in het eerste jaar beginnen. Ook dit eerste jaar was een oriënterend jaar. Wederom kreeg ik  Ouderenzorg, Jeugdzorg, Sociaal Maatschappelijk werk, Maatschappelijke Zorg GZ en SD, en Kinderopvang. Ik wist inmiddels dat ik echt richting gehandicaptenzorg wilde. Dus dat oriëntatie jaar was behoorlijk teleurstellend. Je moeten richten op zoveel uiteenlopende richtingen terwijl je maar een kant op wil.

Op deze school kon het een en ander voor mij aangepast worden. Zo kreeg ik een aangepast rooster, hoefde ik niet elk vak te volgen. Kon ik een stukje vanuit huis werken op slechte dagen. Omdat ik niet al mijn officiële punten kon behalen, moest er een gesprek komen met de opleidingsmanager  om toestemming te vragen of ik door naar het tweede leerjaar mocht.Uiteindelijk kreeg ik deze goedkeuring.   In het tweede leerjaar moest er stage gelopen worden. Ook daar moesten aanpassingen voor gedaan worden en moest er gekeken worden naar een stage locatie die mij wilde aannemen met mijn beperkingen.  Het vinden van een locatie die het met mij aandurfde was niet gemakkelijk maar uiteindelijk was er wel een bedrijf die mij een kans bood.

Mijn eerste anderhalve maand stage en studie was een enorm succes. 10u per week stage en 7uur per week school het leek allemaal ontzettend goed te gaan. De eerste klap dat het weer even berg afwaarts ging kwam even binnen. Ik dacht ik neem even een weekje rust en dan gaat het wel weer. Na een week voelde ik me nog niet beter,maar dacht ik probeer toch weer stage te lopen. Ik was nog geen 10 minuten met mijn dienst begonnen of ik kon nog amper op mijn benen staan. Dus besloot ik om mijn dienst te eindigen en weer naar huis te gaan. In de loop van de week verergerde mijn klachten en ging ik naar de huisarts voor meer onderzoeken. Meer hierover kun je HIER en HIER lezen.

Ik had nooit verwacht dat mijn situatie zo zou verslechteren dat ik nog 10 minuten per dag iets kon. Dit duurde ruim 3 maanden tot ik me wat beter voelde en het weer aandurfde om weer mijn studie en stage op te pakken. Mijn stage kon ik terug schroeven naar een opbouw fase. 1 week 2uur vervolgens 2x 3uur en twee weken daarna 2×4 uur.  En vervolgens 2x4uur stage en 2 dagen 4uur school. Dit hield ik twee en een halve maand zonder problemen vol.

Na twee en halve maand kwam er wederom een ommekeer in mijn gezondheid. Ik ging terug naar alleen 2 dagen stage. De rest van de week had ik nodig om te herstellen. En uiteindelijk was ik op maandag nog niet hersteld, maar door mijn motivatie ging ik altijd naar mijn stage. Soms een aangepaste dienst waarin mijn collega meer van mijn taken overnam.

Half Maart sloeg het nog verder om. Ik was al vroeg op de dag compleet energieloos. Pijnaanvallen die ondragelijk werden. Hoe graag ik ook de pijn wilde negeren en mijn stage wilde lopen, het haalde me allemaal in.  Ik liep nog steeds mijn stage en wist dat er iets moest veranderen. Maar wist even niet meer wat ik kon veranderen.

In de tussentijd was mijn school bezig om op papier te krijgen welke onderdelen ik moest behalen voor mijn stage. Er werd vanuit school een plan ingediend, maar deze werd geweigerd het was niet voldoende om een kwalificerend diploma te halen. Er volgde een tussenevalutie en we diende een nieuw plan in. Wederom niet voldoende.

Er volgde een gesprek met mijn ambulant begeleider en eigenlijk kwamen we samen tot een conclusie Het gaat hem niet worden, ik kan het fysiek niet aan en daarnaast is er geen zicht op een diploma, er kan niet voldoende worden aangepast in de studie om het haalbaar voor mij te maken.

Hoe verschrikkelijk het ook vond ik moest weer een opleiding stoppen wegens mijn gezondheid die me in de weg zat. Aan mijn motivatie of intelligentie heeft het nooit gelegen. Heb vaak genoeg gehoord dat ik geschikt zou zijn voor het werk alleen nu dus niet met mijn beperking die in de weg zit

Note: Mijn laatste school heeft er alles aan gedaan wat er binnen hun perken kon uitgevoerd worden. Helaas zijn ze verplicht zich aan regels te houden. Sommige regels ook vanuit de overheid zijn misschien wel achterhaalt en zouden zeker in de toekomst moeten worden aangepast voor andere studerende chronisch zieken.

Print Friendly, PDF & Email

You may also like

Skip to content

Als je de blog van dailyspoonie wil blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer weten hierover lees onze Privacy Verklaring meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten