Het is oké

by Kim

De laatste weken zijn druk geweest. Niet alleen op het werk is het aanpoten maar ook mijn privé agenda staat vol. Het is een goed teken dat het zo vol staat, want een volle privé agenda betekent dat het me nog steeds redelijk goed afgaat. De temperatuurswisselingen zorgen wel voor meer pijn, maar het is goed te verdragen. Lichamelijk heb ik het nu wel onder controle maar ik ben mentaal de balans kwijt. Doordat het nu goed gaat wil ik zoveel mogelijk kunnen doen, maar dit blijkt nu op de wat langere termijn ook niet haalbaar. Ook gezonde mensen kunnen niet altijd 100% geven en hebben momenten nodig om even ‘niets’ te moeten. Ik merk dat ik tegen mezelf moet zeggen dat het echt oké is om even niets te doen, maar het voelt zo dubbel. Want je weet als geen ander hoe het is op de momenten dat ‘niets’ doen het enige is dat je kunt… Tijdens een etentje met een vriendin komt dit onderwerp aan bod, of eigenlijk het gevoel. Het gevoel van maar door willen gaan omdat je weet dat de kans groot is dat er een periode komt dat je niet door kunt gaan. Zij heeft fibromyalgie en geeft aan dit ook te ervaren en eigenlijk weten we beide dat we stom bezig zijn. Ook in de goede periodes moet je deze pauzes inlassen, omdat je anders over je grenzen heen gaat. We weten dat over je grenzen heen gaan voor verergering van klachten kan zorgen, maar toch blijken we daar niet van te leren. Een ezel stoot zich blijkbaar toch vaker dan 3 keer aan dezelfde steen…

Terwijl we aan het genieten zijn van heerlijke tapas geven we elkaar ondertussen advies en spreken we elkaar aan op ons gedrag. We zouden eigenlijk elkaar moeten aanspreken op ons gedrag omdat we blijkbaar niet tegen onszelf kunnen zeggen dat we het even rustiger aan zouden moeten doen. Na zoveel jaar chronisch ziek zijn zou je denken dat je niet meer toegesproken hoeft te worden, maar de realiteit is toch echt anders.

Gek is het eigenlijk dat je wel de ander over zijn/haar grenzen ziet gaan maar jezelf niet bewust. Of zie je het wel maar steek je je kop in het zand omdat je de grens niet wil zien? Zelf weet ik dat ik de grens wel zie maar ik deze niet wil zien en dat ik daarom met oogkleppen op doorga, omdat doorgaan nu nog lukt. Nu  ik dit schrijf zie ik pas hoe stom het is dat ik wel tegen haar kan zeggen dat ze even stapje terug moet doen maar dit zelf niet doe. Dat ik haar kan geruststellen dat het geen falen is maar dat je moet denken aan jezelf en hoe je lichaam nu is. Ondanks dat we niet dezelfde aandoening hebben is onze situatie hetzelfde en kan ik haar wel toespreken maar mezelf niet.

Mijn verklaring is eigenwijsheid maar dat is een slecht excuus voor mijn stomme gedrag. Ik moet mezelf toespreken en zelf op de rem trappen als het niet gaat, en op de momenten dat ik het niet doe hoop ik dat iemand anders mij erop aanspreekt. Misschien moet ik ook wel uitspreken dat het goed is als andere mij aanspreken als ik te ver ga, al weet ik niet of mijn reactie dan wel zo lief is. Waarschijnlijk gooi ik er ‘Joh bemoei je met jezelf’ of ‘Jij kan makkelijk praten!’ uit terwijl ik helemaal niet zo zou moeten reageren. De enige die mij aan kan spreken zonder tegenwoord is deze vriendin, omdat ze meteen duidelijk maakt hoe stom ik bezig ben. Ik hoor der al zeggen ‘Ja je doet het zelf hoor’ terwijl ze me lachend aan kijkt en nog een stukje brood pakt. Dankbaar ben ik dat zij me met mijn neus op de feiten drukt, maar ook weet hoe moeilijk die feiten soms zijn. Uiteindelijk lopen we voldaan naar huis met een gevulde maag en een opgelucht hart, klaar om ons goede voornemen om onszelf aan te spreken te gaan toepassen in de praktijk.

 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like

Skip to content

Als je de blog van dailyspoonie wil blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer weten hierover lees onze Privacy Verklaring meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten