Heb ik mijn chronische ziekte geaccepteerd?

by Nienke

Acceptatie, wanneer je opzoek gaat in de Dikke van Dale naar het woord acceptatie dan is de definitie van het woord acceptatie aanneming, aanvaarding. Kun je een chronische ziekte accepteren?  Kun je omgaan  met het feit dat je nooit meer de oude jij zal worden.? Kun jij er mee omgaan dat er een nieuwe jij ontstaat, een nieuwe jij die jij nog moet leren kennen of misschien al kent. De nieuwe jij die je de rest van je leven nog weer verder kunt ontwikkelen.

Heb ik mijn ziekte/beperking geaccepteerd?
Waarschijnlijk vraag jij je nu af of ik mijn ziekte heb geaccepteerd? En daar kan ik je een direct antwoord opgeven. Ik zit nog midden in mijn acceptatieproces. Misschien lees jij mijn blog al langer en schreef ik eerder dat ik mijn ziekte/beperking had geaccepteerd, en dat klopt. Ik had mijn ziekte geaccepteerd, ik had mij neergelegd bij het feit dat ik nooit 100% beter word , dat mijn leven bestaat uit vallen en opstaan. Dat ik mijn leven moet inplannen. En ik was best tevreden met mijn nieuwe ik op dat moment.

En toch zit ik opnieuw in mijn acceptatiefase
Dit komt doordat er vorig jaar een behoorlijk flinke cyste in werd ontdekt op mijn eierstok (dat verhaal kun je hier lezen)  Deze is uiteindelijk operatief verwijderd, en gaat alles nu goed met me. Maar toch had ik de hoop vorig jaar dat mijn klachten misschien kwamen vanuit de cyste die in mijn buik zat. We weten immers niet hoe lang deze cyste al in mijn buik heeft gezeten aangezien hij ook zo enorm was. Maar we zijn inmiddels over de herstel periode heen van de operatie, en mijn klachten zijn niet verdwenen. Voor mij was het ook maar een klein sprankje hoop. Maar ik merk wel dat ik op dit moment het soms best moeilijk heb met ziek zijn en het accepteren daarvan.

Mijn oude ik.
Als ik terug kijk naar mijn oude ik , dan merk je toch dat je best wat kwijt bent. Voor mij voornamelijk is dat ik vroeger zonder problemen alles kon doen. Ik merk zelfs dat in de periode dat ik ziek ben dat er een hoop schommelingen zijn geweest en dat ik veel gewoon niet meer kon.

Mijn nieuwe ik.
Ik had natuurlijk al een nieuwe ik gevonden, waar ik best tevreden mee was. Maar nu ben ik op een punt in mijn leven dat ik dus niet 100% tevreden ben over die nieuwe ik. Dus daarom ben opzoek naar een verbeterde versie van mijzelf. Ik leer steeds meer nieuwe dingen over mij zelf, en dat is best een bijzondere ervaring.

Jezelf verder ontwikkelen
Dat doe ik op dit moment onder andere door mijn studie te volgen. Het volgen van een studie met een chronische ziekte is niet gemakkelijk. Maar met de juiste aanpassingen lukt het wel.  Ik krijg enorme support ook vanuit school en dat is ontzettend fijn, er zijn veel mensen die met me mee denken. En mensen waarmee ik goede gesprekken kan voeren, waar je ook iets mee kan. Ik heb ontzettend veel aan mijn ambulant begeleidster.

Voor de vakantie vertelde ze dat ze ook echt een enorme ontwikkeling bij mij zag hoe ik “binnen” kwam en hoe ik aan het einde van het jaar ben.  En daar ben ik het wel mee eens. Want waar ik ooit het vertrouwen in een school heb verloren , heb ik nu dat vertrouwen weer gevonden , in mijn nieuwe school.

Het proces
Als je het proces van het accepteren in procenten zou berekenen dan denk ik dat ik nu op ongeveer 67% zit van het accepteren dat ik chronisch ziek ben en alles wat daarbij behoort.  Het feit dat ik chronisch ziek ben heb ik nu echt wel geaccepteerd. Ik weet dat ik nooit meer 100% beter zal worden. En dat is oké! Ik ben nu in mijn zoektocht naar wat de toekomst in het verschiet heeft voor mij.

Kun je dan voor 100% accepteren dat je chronisch ziek bent, en alles wat daarbij komt kijken.
Als ik eerlijk ben denk ik dat ik de komende jaren het nooit voor 100% kan accepteren. Ik denk dat ik zeker tot 98% kom. Maar dat ik altijd tegen obstakels zal aanlopen in mijn leven, dat er aanpassingen gedaan moeten worden, dat je met teleurstellingen moet leren omgaan en dat er misschien nog wel een aantal tegenslagen zullen komen. Maar ook daar ben ik oké mee. Ik heb geleerd dat er altijd mogelijkheden zijn, dus voor alles zal een mogelijkheid zijn, maar omdat je toch met verdriet, boosheid, teleurstelling soms moet omgaan denk ik dat je het eigenlijk nooit voor 100% kan accepteren.

Print Friendly, PDF & Email

You may also like

Skip to content

Als je de blog van dailyspoonie wil blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer weten hierover lees onze Privacy Verklaring meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten