Golfen met een Handicart

by Marly

Mijn ouders golfen al een paar jaar met veel plezier. Ik ben vorig jaar een keer mee gegaan en hoewel ik had verwacht dat het heel saai was, vond ik het super leuk! Ik heb toen mijn GVB (een soort van ‘golfbrevet’) gehaald en nu ga ik af en toe met mijn ouders mee. Maar bij golfen moet je ver lopen en lang staan, iets wat ik juist niet kan vanwege orthostatische intolerantie.

Je kent ze vast wel, de ‘golfkarretjes’. Hiermee kun je over de golfbaan rijden zodat je niet zo ver hoeft te lopen. Deze kun je bij de golfbaan huren als je gaat golfen, maar dit is meestal erg duur (wel zo’n €25 per keer!). Als je een golfkarretje nodig hebt vanwege een lichamelijke beperking zijn deze kosten een stuk lager als je lid bent van ‘stichting Handicart‘ en een pasje hiervan hebt (ongeveer €5). De doelstelling van deze stichting is “tijdelijk of permanent mindervalide golfers in staat stellen het golfspel te blijven beoefenen”. Om lid te worden van Stichting Handicart moet je een aanmeldingsformulier invullen en laten ondertekenen door je arts of therapeut om aan te geven dat je daadwerkelijk een lichamelijke beperking hebt waar je de cart voor nodig hebt. Ook kun je je dan aanmelden bij hun app zodat je je pas altijd bij je hebt.

Doormiddel van de Handicart lukt het mij om 9 holes te golfen. Dat is echt heel erg fijn. Zo hoef ik geen lange afstanden te lopen en wissel ik vaak van houding. Het slaan doe je natuurlijk wel allemaal staand en het blijft een zware inspanning, maar op deze manier is het voor mij gewoon gelukkig wel te doen. Voor ik wist dat een Handicart een optie was, nam ik altijd een ‘visserskrukje’ mee om te kunnen zitten, maar dat was eigenlijk alsnog niet te doen want je moet nog steeds de afstand van de 9 holes lopen en dat kan ik niet. Ik draag ook altijd steunkousen bij het golfen om mijn bloedsomloop wat te helpen.
Ballen slaan op de driving range dat is voor mij helaas niet echt een optie, want dan moet je veel te lang achter elkaar staan, of je moet natuurlijk na elke bal gaan zitten maar dat schiet ook niet op. Dus ik hou het gewoon bij de baan!

Word ik soms gek aangekeken als ik met een golfkar over de baan cross? Jazeker. Opmerkingen als “Dat heb je goed voor elkaar” of iets over “Jonge benen” hoor ik regelmatig. Maar dat maakt mij niet uit, want dan ben ik al 20 meter verderop. Zoeffffffffff 💨

Als je dus om een of andere (medische) reden niet ver kan lopen en je golf wel een leuke sport vindt, of het je leuk lijkt…kijk dan eens of een Handicart misschien iets kan zijn dat jou kan helpen!

Print Friendly, PDF & Email

You may also like

Skip to content

Als je de blog van dailyspoonie wil blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer weten hierover lees onze Privacy Verklaring meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten