De eerste twee weken van het nieuwe jaar zitten er al weer bijna op. Je kan niet om social media of welke talkshow dan ook heen zonder berichten over goede voornemens voorbij te zien komen en dan hebben we nog dé #-new-year-new-me. Nu ben ik zelf een grote fan van de jaarwisseling en alle belangrijke momenten in het leven die je kan aangrijpen om iets aan jezelf of jouw situatie te veranderen. Toch geldt voor mij #-new-year.. same-me!

Net als vele anderen bedenk ik aan het einde van een jaar wat ik graag anders zou willen doen, welke doelen ik voor het nieuwe jaar ga stellen wat ik voor grote wensen en dromen heb om na te jagen. Ik maak lijstjes, schrijf er blogs over en bespreek met mijn vriendinnen mijn goede voornemens. Voor sommige cliché, maar voor mij noodzakelijk om hoopvol en gemotiveerd te blijven. Mijn verjaardag, kerst en vooral Oud en Nieuw staan symbool voor opnieuw mogen beginnen. Natuurlijk zijn dit dagen net al ieder ander..maar met deze bijzondere lading geven ze net een beetje houvast in tijden van onzekerheid en verdriet.

Toch blijven de voornemens ieder jaar weer hetzelfde. Ook net als vele anderen wil ik 1. net íets meer sporten, 2. gezonder eten, 3. een studie beginnen/afmaken, 4. een leuke baan vinden en ga zo maar door.

Toch heeft het voor mij een extra lading en zit er een bepaalde druk achter om deze doelen voor mijzelf te stellen en opnieuw terug te laten komen. Dat sporten, afvallen en een baan vinden is bij mij geen kwestie van luiheid of een gebrek aan doorzettingsvermogen maar een tel aan tegenslagen vanuit het universum.

Zo was ik er afgelopen winter heilig van overtuigd dat ik na een redelijk stabiel jaar mijn medicijnen zou gaan afbouwen. Ik begon hier vol goede moed aan en mijn humeur kon niet kapot. Licht aan het einde van de tunnel. Én eindelijk een goed voornemen wat wél bereikt zou gaan worden. Helaas bleek dit nog niet zo te zijn en moest ik een pas op de plaats nemen. Prima.. nieuw jaar..zelfde ik.. zelfde doelen. We nemen ze namelijk gewoon mee naar het volgende jaar, want goede voornemens gaan niet over de datum. Toch?

Na het afscheid van Sam afgelopen week heb ik even flink gejankt en was ik af en toe even ontroostbaar. Juist omdat dat er gewoon kon zijn was het ook snel weer over. Het moment dat hij voet op Australische grond zette en een super vrolijke selfie stuurde was het over. Weg spanning, tranen en onrust. Tijd voor ons allemaal om er in dit nieuwe jaar wat van te maken! Hij daar..wij hier!

Dat brengt me weer terug bij mijn goede voornemens, want ik zou deze week dus ook weer beginnen met het afbouwen van de prednison. Klein griepje door alle nieuwjaarskussen en handjes schudden werd een groot griepje en daar liggen we dan alweer bijna een week in bed. Hondsberoerd en stront verkouden om het even lelijk te zeggen. Want zo voel ik me. Snot all over the place en een pak scheermesjes in mijn keel alsof ze in de aanbieding waren. Hier heeft momenteel half Nederland last van.. dat stelt me gerust, alleen zijn bij mij de gevolgen wat heftiger van zo’n griepje.

Na overleg met de dokters in het AMC is besloten dat mijn infuus de komende 3 maanden op proef elke 3 in plaats van 4 weken gegeven wordt. Best intensief, maar hopelijk met het resultaat dat ik niet meer elke maand de laatste week voor mijn volgende infuus gammel en grieperig wordt. Afbouwen is weer stilgezet en a.s. dinsdag word ik in een groot team van artsen besproken met de hoofdvraag óf ik überhaupt nog wel kan en moet gaan afbouwen.. -wat als dit mijn dosering is?- en hier mijn kwaliteit van leven het grootste op is?.. moet ik er dan voor kiezen om met ietsjes meer prednison wel alles te kunnen zoals; sporten, een 4 daagse in Limburg wandelen, huishouden, werken en me fit te voelen. Of willen we persé afbouwen omdat dit beter is voor al mijn organen en lijf..maar ik wel (altijd) instabiel en minder fit zal zijn. Geen puf of kracht om te sporten, werken, leuk doen, wasmand te tillen en noem maar op..

Als je het zo leest lijkt de keuze snel gemaakt, maar niets is minder waar.. want als je nog niet precies weet wat prednison met je doet,  Google dan even of lees mijn blog Lets talk about..Prednison

Alle reden om er mee te willen stoppen.. en ook alle pijn en bijwerkingen om niet te kúnnen stoppen. Onmogelijke keuze toch?! We wachten af en gaan het weer meemaken!

Dus ook de goede voornemens van 2019 en voor 2020 blijven staan en neem ik mee dit nieuwe jaar in. New year.. same me!

Liefs, X