Gezond eten. Hoe dan?!

by Marly
Afbeelding: fruit
Afbeelding: Pexels

Gezond eten is een actueel thema, iedereen heeft er wel een mening over. Als je chronisch ziek bent is de kans groot dat je het advies krijgt ‘gezond te eten’. Maar dat klinkt makkelijker dan het is. Wees gerust: in deze blog worden geen eet adviezen gegeven.


Ik zal direct bekennen: voor ik ziek werd had ik nog nooit op mijn voeding gelet. Nooit. Ik at wat ik lekker vond. Dit waren niet perse alleen maar ongezonde dingen hoor, maar ik had er gewoon nog nooit op gelet. Toen ik de diagnose Lyme kreeg kwamen daar ook een aantal voedselintoleranties bij mee. Ik mocht bijvoorbeeld geen (koe)melk en geen gluten meer. Dat was echt even wennen! Nu moest ik opeens van alles wat ik wilde eten de ingrediëntenlijst gaan lezen. Toen werd ik me steeds bewuster wat er allemaal in je eten zit zonder dat je het door hebt. Zo kon ik opeens bepaalde merken kipfilet niet meer eten omdat daar, je geloof het niet, melk in zit. In kipfilet! Had ik niet verwacht en daar schrok ik eigenlijk ook wel een beetje van. Vorige week had ik katenspek nodig voor een recept, de ingrediëntenlijst was hartstikke lang en wat zat er onder andere in het gerookte katenspek? Rookaroma! Wat? Is het ‘natuurlijk aroma’ van het roken zelf niet genoeg?

Uiteindelijk verminderden mijn intoleranties omdat mijn behandeling (voor lyme) aansloeg en kon ik alles weer eten. En dat deed ik dus ook. Ik had het gevoel dat ik na een jaar zo beperkt eten alles wilde inhalen wat ik had gemist. Dingen als melkchocolade, ijs, koekjes, brood…Heerlijk dat dat allemaal gewoon weer kon! Maar echt goed is dat natuurlijk ook niet. Nu ben ik op een punt beland dat ik graag gezonder wil gaan eten, maar hoe? Dat is echt een moeilijke vraag.

Overal zie je allerlei verschillende voedingsadviezen voorbij komen, je ziet door de bomen het bos niet meer. De schijf van 5 is achterhaald (volgens mij is er inmiddels ook een nieuwe), en het voedingscentrum heeft schijnbaar ook connecties met bedrijven zoals Unilever. Dus of hun aanbevelingen te vertrouwen zijn…geen idee. Veel Lymies eten glutenvrij, melkvrij en/of suikervrij. Maar is dit persé nodig als je geen intoleranties hebt? Ik heb werkelijk geen idee. Netflix staat vol met allerlei documentaires over (gezond) eten, maar ook documentaires zijn natuurlijk niet altijd onafhankelijk en kun je ook niet klakkeloos geloven…

Ik probeer gezonde keuzes te maken in de supermarkt, maar ook dat lijkt een vrijwel onmogelijke opgave. Nu was in het nieuws dat de aardbeien onder het gif zitten: doe gezond en kies fruit, oh nee daar zitten bestrijdingsmiddelen op. Ik wilde amandelmelk kopen en koos de Jumbo ‘ongezoet’ variant en daar zat maltodextrine in…Officieel geen suiker, maar zeker wel een zoetstof! Ik vond het misleidend, Jumbo zelf helaas niet. Pakjes en zakjes zijn eigenlijk ook uit den boze, maar soms ontkom je er bijna niet aan. Zeker als je chronisch ziek bent is het (vind ik) erg lastig om alles vers te maken omdat het gewoon heel veel tijd en energie kost. Het grootste probleem vind ik dat verpakkingen vrijwel allemaal misleidend zijn. Overal staat een keurmerk op, overal staat wel iets met ‘gezond’, ‘healthy’, ‘ongezoet’, ‘ongezouten’, ‘zonder toegevoegde..’, maar je kunt er dus niet vanuit gaan dat dat ook daadwerkelijk iets zegt. Ik vind het bijzonder dat iedereen, ook de overheid, zo zit te hameren op het feit dat we gezonder zouden moeten leven, gezonder zouden moeten eten en overgewicht moeten tegengaan. Maar vervolgens staan ze wel deze misleidende teksten toe op verpakkingen en mogen fabrikanten bepaalde (mogelijk) schadelijke ingrediënten blijven gebruiken in hun voedingsmiddelen samen met ladingen suikers en zout. Ik zou zeggen: begin daar eens en zorg dat het voor de consument makkelijker wordt écht gezonde keuzes te maken.

Liefs Marly

Print Friendly, PDF & Email

You may also like

Skip to content

Als je de blog van dailyspoonie wil blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer weten hierover lees onze Privacy Verklaring meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten