Friendsgiving

by Marly

img_1100

Eind van de maand, op donderdag 24 november, is het Thanksgiving in Amerika. In Nederland wordt dit niet gevierd, je hebt hier wel de Dankdag voor het gewas maar dat is volgens mij niet echt algemeen bekend noch een daadwerkelijke feestdag. In Amerika komt met Thanksgiving de hele familie bijelkaar voor een feestmaal (inclusief Kalkoen). Omdat je vaak de meeste (traditionele) feestdagen als bijvoorbeeld Kerst met je familie doorbrengt hebben mijn beste vrienden en ik het als traditie gemaakt om Thanksgiving met elkaar te vieren: Friendsgiving. We zijn dankbaar voor onze vriendschap en eten samen met elkaar een heerlijk feestmaal. Hier deel ik met jullie onze favoriete recepten!

  • Jack-O’Lantern Fruit Bowls (starter)
  • Kalkoen (main)
  • Sweet Potato Casserole (side)
  • Loaded Potato Casserole (side)
  • Apple Cranberry Walnoot Salade (side)
  • Cranberry Saus (side)
  • Chocolade Marshmallow Brownies (desert)

Omdat alle recepten eigenlijk met Amerikaanse maten zijn, is het handig als je een maatbeker met ‘cups’ hebt. Ik heb de ml (en indien bekend ook het gewicht in gram) erbij gezet. Het is vaak een beetje inschattingswerk. We hebben met het volgende menu altijd ruim voldoende voor 5 personen.

– Jack- O’Lantern fruit bowls –

Ingredienten

  • Sinaasappels (1 per persoon)
  • Gemixt fruit (bijvoorbeeld aardbeien, bramen, bessen, frambozen, etc.)

Bereidingswijze

  • Snijd de bovenkant van de sinaasappels af
  • Hol de sinaasappel (met een lepel) uit
  • Snijd met een mesje een gezichtje uit de sinaasappel
  • Vul het sinaasappelgezichtje met het gemixte fruit

img_1092


– Kalkoen –
Stuffing

Ingrediënten

  • 4 sneetjes brood (Glutenvrij? Gebruik glutenvrij brood of amandelmeel. Het is om wat vocht op te nemen)
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 mildzoete appel
  • 20 g platte peterselie
  • 2 braadworsten
  • 1 ui
  • 3 tl salie
  • 2 tl rozemarijn
  • 1 tl tijm
  • 50 g boter (Koemelkvrij? Gebruik plantaardige boter)
  • 75 g cranberries (gedroogd of vers)
  • 190 ml gevogeltefond

Bereidingswijze

  • Snijd de korstjes van het brood en rooster het in de broodrooster (of oven). Snijd blokjes van ongeveer 1 cm.
  • Snijd de bleekselderij in boogjes. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Snijd de peterselie fijn. Snijd de ui in stukjes.
  • Verwijder het vel van de worst en snijd in stukjes. Verhit een koekenpan (zonder olie/boter) en bak de worst en ui ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de bleekselderij, salie, rozemarijn en tijm toe aan het vlees en bak 2 minuten mee.
  • Schep bij het brood (of amandelmeel)
  • Smelt de boter
  • Voeg de peterselie, appel, cranberries, fond en de boter toe aan het vlees/broodmengsel

img_1094

Kalkoen 

Ingrediënten/benodigdheden

  • 1 Kalkoen (ongeveer 4.5 kg)
  • 85 g boter (Koemelkvrij? Gebruik plantaardige boter)
  • 170 g honing
  • Stuffingzak
  • Braadslee
  • Stuffing

Bereidingswijze

  • Vet een braadslee in met wat olie of boter en leg de kalkoen er in
  • Verwarm de oven voor op 200°C
  • Volg de aanwijzingen op de verpakking van de stuffingzak en stop de stuffingzak in de kalkoen
  • Schep de stuffing in de kalkoen en druk goed aan zodat er lekker veel in past
  • Sluit de stuffingzak en duw hem naar binnen in de kalkoen
  • Roer de boter en honing in een kleine steelpan op middellaag vuur tot de boter gesmolten is en het mengsel goed is gemengd
  • Schep het honingmengsel over de kalkoen, zorg dat de hele buitenkant met het mengsel bedekt is, laat 30 minuten staan en bedruip regelmatig opnieuw met het mengsel
  • Bak de kalkoen in de voorverwarmde oven gedurende 30 minuten, bedruip in deze tijd 2 of 3 keer met bakvet en het honingmengsel
  • Verlaag de temperatuur tot 175°C en bak nog eens 30 minuten, bedruip regelmatig.
  • Bedek de kalkoen met aluminiumfolie en bak nog 1,5 tot 2 uur tot het vlees niet langer roze is. Met een vleesthermometer moet hij in het dikste gedeelte van de dij 82°C zijn.
  • Bak de laatste 15 minuten zonder folie en bedruip nogmaals
  • Haal de kalkoen uit de oven, dek af met dubbel aluminiumfolie en laat 15 minuten rusten op een warme plaats.
  • Haal de stuffingzak uit de kalkoen en doe de stuffing in een aparte schaal, deze kun je bij de kalkoen opeten!

– Pecan Sweet Potato Casserole –

Ingrediënten

  • 2.5 kg zoete aardappelen, geschild en in blokjes van 5 cm
  • 1 cup (240ml) water
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille
  • 1/2 cup (120 ml) gesmolten boter (Koemelkvrij? Gebruik plantaardige boter)
  • 1 cup (240 ml) bruine suiker
  • 2 tl zout
  • 1/2 cup (120 ml) melk of room (Koemelkvrij? Gebruik soja room)
    Topping
  • 1/2 cup (120 ml) bruine suiker
  • 1/3 cup (40 g) bloem (Glutenvrij? Gebruik glutenvrije bloem. Ik gebruikte Lieke Is Vrij)
  • 1/3 cup (80 ml) gesmolten boter (Koemelkvrij? Gebruik plantaardige boter)
  • 1 cup (+/- 140 g) gehakte pecannoten
  • 3-4 cups (720-960 ml) mini marshmallows

Bereidingswijze

  • Kook de zoete aardappelen tot ze gaar zijn, lek uit en stamp/prak fijn
  • Warm de oven voor op 190°C
  • Voeg de eieren, vanille, 1/2 cup gesmolten boter, bruine suiker, zout en melk (of vervanger) toe en mix tot het (relatief) glad is
  • Doe de zoete aardappel mix in een ovenschaal (9×13)
  • Mix in een mengkom de bruine suiker, bloem, 1/3 cup gesmolten boter en pecannoten en mix goed (NIET met een mixer! Gewoon met een lepel)
  • Doe het mengsel over de zoete aardappel mix in de ovenschaal (het geeft niet als het niet helemaal bedekt is)
  • Bak voor 15-20 minuten tot de pecannoten gekarameliseerd zijn
  • Verdeel de marshmallows over het baksel en doe nog 5 minuten terug in de oven tot de marshmallows lichtbruin en ‘puffy’ zijn

img_1093


– Loaded Potato Casserole –

Dit is een favoriet van de mannen, ik vind hem zelf erg ‘zwaar’ en nu ik geen koemelk meer mag is dit ook een no-go. Omdat het niet mijn persoonlijke favoriet is en ik genoeg heb aan de Sweet Potato Casserole heb ik het recept ook niet aangepast. Mocht je hier creatief mee zijn kun je dat misschien zelf nog doen als je dit nodig hebt!

Ingrediënten

  • 6 aardappelen in schijfjes
  • zout en peper
  • 1 cup (240 ml) geraspte cheddar (of van die plakjes cheddar even in stukjes snijden)
  • 1 cup (240 ml) geraspte ‘monterey’ kaas (of een ander soort kaas of een dubbele portie cheddar als je deze niet kan vinden)
  • 150 gram gebakken bacon blokjes
  • 2 cups (480 ml) melk
  • 2 (grote) eieren

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 190°C
  • Vet een ovenschaal in (9×13)
  • Leg de helft van de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschaal en strooi er (naar smaak) wat zout en peper op
  • Verdeel de kaas over de aardappelen en doe daarna de bacon blokjes er overheen
  • Verdeel de andere helft van de aardappelschijfjes over de kaas en bacon
  • In een (kleine) mengkom, meng de melk en eieren
  • Giet het melk-ei mengsel over de aardappelen
  • Dek af met aluminiumfolie en bak voor 90 minuten
  • Laat 15-20 minuten rusten

img_1099


– Appel Cranberry Walnoot Salade –

Ingrediënten

  • 150 g gemengde salade
  • 1 rode appel
  • 1 groene appel
  • 100 g walnoten grof gehakt
  • 150 g feta kaas (gekruimeld)
  • 75 g gedroogde cranberries
    Dressing
  • 1 cup (240 ml) appelsap
  • 4 el appel azijn
  • 2 el honing
  • snufje zout
  • snufje peper
  • 1/4 cup (60 ml) olijfolie

Bereidingswijze

  • Snij appels zonder klokhuis in stukjes
  • Mix alle salade ingrediënten door elkaar in een grote kom
  • Meng alle ingredienten voor de dressing en mix door elkaar.
  • Voeg de dressing toe aan de salade

 – Cranberry Saus –

Ingrediënten

  • 1 zak verse cranberries (340 g)
  • 2 cups (400 g) suiker
  • 2 cups (480 ml) water

Bereidingswijze

  • Was de cranberries in een zeef met koud water. Verwijder eventuele steeltjes en kapotte cranberries
  • Verhit de suiker en water in een (grote) sauspan en laat 5 minuten koken. Roer af en toe
  • Voeg al roerend de cranberries toe, verhit tot het kookt en roer af en toe
  • Laat 5 minuten koken (roer af en toe) tot de cranberries gaan ‘poppen’
  • Dek af en zet ongeveer 3 uur in de koelkast

Lekker bij de kalkoen!

img_1098


  – Chocolade Marshmallow Brownie-

Ingrediënten

  • 350 g Oaties van Verkade of ander soort koekjes (Glutenvrij)
  • 125 g pure chocolade
  • 225 g boter (Koemelkvrij? Gebruik plantaardige boter)
  • 25 g (fijne) kristalsuiker
  • 2 el cacao poeder
  • 2 el honing
  • 55 g mini mashmallows
  • 100 g (witte) chocolate chips (Koemelkvrij? Gebruik pure chocolate chips)

Bereidingswijze

  • Doe de koekjes in een plasticzak en maal fijn met een deegroller
  • Doe de chocola, boter, suiker, cacao en honing in een steelpan en verhit tot het gesmolten is. Haal van het vuur en laat iets afkoelen
  • Roer de gemalen koekjes door de chocolademix tot het goed door elkaar zit
  • Voeg de marshmallows toe en roer goed
  • Als laatste voeg je de chocolate chips toe en roer nogmaals goed door
  • Giet/schep de mix in een 20cm/8inch vierkant ingevet bakblik (of bekleed met bakpapier)
  • Laat 2-3 uur afkoelen in de koelkast
  • Snij in lange stukken

Eetsmakelijk!

Liefs Marly

Print Friendly, PDF & Email

You may also like

Skip to content

Als je de blog van dailyspoonie wil blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer weten hierover lees onze Privacy Verklaring meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten