En hoe je dan weer verder gaat..? (Deel 1)

by Daisy
Foto: Beterschapskaarten stapel voor daisy

Afbeeldingen: Eigen foto’s + Happinez

Ik zit in de auto en ineens bekuipt me een gevoel van onrust. Ik begin te wiebelen en krijg een onderhuidse jeuk in mijn benen. Heb absoluut geen haast vandaag, maar ik voel me wel een beetje opgejaagd en chaotisch. Iets wat mij als control-freak niet vaak overkomt, dus al snel beginnen de lijstjes en actiepunten in mijn hoofd af te spelen. Wilde plannen voor mijn interieur, de onbeantwoorde stapel post en een opruimdwang waar je U tegen zegt. Allemaal noodzaak? Nee! Rustgevend? Totaal niet! Tijd om weer eens met mezelf aan de slag te gaan om deze chaotische puinhoop een beetje te ordenen.

En hoe je dan weer verder gaat..? Na een heftige en intense tijd waarbij alles stil lijkt te staan, maar ook de tegenwoordige tijd waarbij het gewone leven je ook heel snel weer om de oren komt vliegen!

En toen was daar de Happinez van mijn moeder. Een blad vol levenswijsheden, tips voor een gezond en opgeruimd leven, interviews met allerlei goeroe’s en dingen waar je heel erg Zen van kan worden. Én vooral veel lijstjes. Ik ben gek op lijstjes. Boodschappenlijstjes, things to do lijstjes, bucket list- lijstjes, namenlijstjes, muzieklijstjes, 1-100 lijstjes, fotolijstjes en ga zo maar door. Deze lijstjes geven mij houvast en maken mijn hoofd soms wat rustiger. Een afstreep systeem of checklist waarbij ik puntsgewijs aan de gang kan met mijn eigen chaos. Ik geef mezelf nog net geen sticker als het lijstje ‘af’ is, maar ik kan wel met een gerust hart gaan slapen als ik weet dat ik mijn zooi op orde heb! Wel was ik wat sceptisch tegenover het zweverige gedoe, zoals Mindfulness oefeningen en het vinden van je Chakra’s. -Nog- niet mijn ding, maar het zoeken naar jezelf in een moeilijke periode vind ik wel heel erg mooi. Misschien iets vinden wat je kan troosten of sterker in je schoenen kan laten staan is altijd de moeite waard.

Helaas heeft mijn -gezondheidslijstje- nog geen werkend systeem gevonden en lijkt afstrepen soms geen zin te hebben. Hoe meer we proberen en afvinken, hoe meer punten erbij komen. Longontsteking- check, Chronische sinusitis- check, Chronische (maar onbekende ) longziekte- check, tientallen medicijnen- check, operaties- check, dieet- check, alles doen wat de dokter zegt- check, gewoon doorgaan- check, tientallen bijwerkingen- check, logeerpartijen op 3 verschillende Intensive Care afdelingen- check, weer een nieuw medicijn- check, de aarde op z’n grondveste laten schudden- check. Tijd om het allemaal iets minder spannend te maken en gewoon weer opnieuw te beginnen met de iets makkelijkere lijstjes!

Al deze gebeurtenissen moeten natuurlijk met de tijd wel een plekje krijgen en ‘verwerkt’ gaan worden. Wat is dat verwerken nou eigenlijk en wat doet het met mij? Hoe werkt verwerken en wanneer is het klaar? Ik vraag het me wel eens af en kon tot nu toe ‘de gang nog niet vinden’. Op google (www.mindyourownlife.nl) vond ik een mooi stukje ->

Verwerken betekent dat je je zekerheden die je eerst had, weer gaat herstellen. Het betekent ook dat je beetje voor beetje je kwetsbaarheid en je machteloosheid overwint en dat je beetje voor beetje het gevoel van controle over je leven terugkrijgt.

Dit verwerken kan op zóveel verschillende manieren en met zóveel verschillende lijstjes dat ik de proef op de som neem en ze allemaal gewoon ga uit proberen. Wie niet waagt wie niet wint.. en ik heb weinig te verliezen-> SO LETS GO!

Ik ga beginnen met van alles en nog wat. Verstandig gezien de chaos? Nee, maar wel lekker afwisselend als je toch de hele dag hebt. Daar begint het namelijk al. Mijn eigenwijze ik gaat tegen alle lijstjes en adviezen in om met één ding tegelijkertijd bezig te zijn. Zo ben ik vandaag begonnen met het weghalen van alle >200 kaartjes die in mijn woonkamer hingen.  Dit is niet alleen opruimen, maar ook een stukje verwerking, want de helft van de kaarten heb ik in half comateuze toestand gelezen en zijn dus eigenlijk allemaal nieuw voor mij. Om ze allemaal stuk voor stuk in mijn handen te hebben en de lieve, steunende, emotionele, krachtige en soms ook wanhopige woorden te lezen maakt heel wat los. Ik ga ze allemaal in fotoalbums plakken, zodat ik en iedereen om mij heen ze nog eens terug kunnen lezen. ( Óf ze belanden ergens achter op een plank in de kast en worden bij een verhuizing weer gevonden en misschien wel door mijn kleinkinderen verkocht, omdat er tegen die tijd geen papieren kaartjes meer te krijgen zijn!) Ook goed.

 

In het kader van opruimen heb ik ook besloten mijn ‘grote mensen’ zaken weer eens aan te pakken. Belastingaangifte, oeps veel te laat..maarja ik lag op 1 mei ergens op een IC voor mijn leven te vechten.. rechtsgeldig? I think so! En dan is daar de studieschuld van ongeveer 16.000 euries nog. Niet omdat ik zo’n wilde studententijd gehad heb en geld geleend heb om mijn borrels van te betalen, maar omdat ik mijn opleiding niet heb kunnen afronden en uitgeschreven ben bij de HU. Als je je diploma niet haalt dan wordt er verwacht dat je je OV-chip en studiefinanciering netjes terug betaald (fair enough) Tenzij.. je TÉ verhindert bent om te studeren en je arts een goede verklaring kan geven dat ‘het hem niet gaat worden’. Dat laatste dus. Als een echte struisvogel heb ik de afgelopen jaren gewoon de papieren links laten liggen, omdat ‘het allemaal wel goed zou komen’ en ik dan alsnog mijn HBO diploma zou gaan halen, maar nu is het tijd om op te ruimen en om ook dit stukje af te ronden. Kwijtschelden die boel en dan gaat er vast een nieuwe deur open als het daar tijd voor is! Volgende week heb ik voor het eerst na deze 4 jaar een gesprek op de Hoge School Utrecht met een decaan die dit alles samen met mijn longarts gaat regelen. Ik hoef alleen wat toe te lichten en te ondertekenen..*Poef* weg schuld. (Hoop ik!)

Het leven jaagt geen angst meer aan

Ik heb al zo ver moeten kruipen

Het laatste stuk zal ook wel gaan

Tot ik ga staan. (Racoon- Oceaan)

Bij míjn -en sinds kort onze- medische psychologe gaat het traject verder waar het gebleven was. ‘Ga je wachten tot je weer de oude Daisy wordt?’, of kies je een nieuwe weg en accepteer je hoe je bent en graag wil zijn. Natuurlijk ben ik gewoon Daisy, ben ik lief, leuk, en voor sommige zelfs nog net zo mooi als ‘vroeger’, maar het feit blijft dat ik in november mijn 5 jarig jubileum als patiënt vier. Zonder baan, zonder opleiding en een waardeloze gezondheid die nog niet echt perspectief wil bieden. Ik wil graag zoveel meer zijn dan dít. En juist dat irriteert en frustreert zo enorm. Ik kies er bewust voor om nieuwe kansen aan te blijven grijpen en om in de kleine dingen het geluk proberen te zoeken, maar het valt niet altijd mee.

Waar ik aan het begin van mijn blog vol hoop en goede moed begin te schrijven over verwerken, lijstjes en opruiming in mijn hoofd is het einde nu ook weer letterlijk zoek. Want -waar- begin je met verwerken van iets was nog helemaal niet klaar is? En waar begin je juist niet? Een weg die ik en mijn lieve vrienden en familie al gaande zullen ontdekken. Waarschijnlijk komen we er achter dat sommige dingen meer invloed hebben (gehad) dan voorheen gedacht, of juist makkelijker te verwerken zijn omdat we het samen doen. Verwerken is geen actiepunt op een lijstje wat je zo maar even afvinkt. Ik heb dus nog een hoop stof om de komende tijd over te schrijven en voorál om te gaan doen.

Tot die tijd duik ik in de stapel Happinez-en van mijn moeder en zoek ik mijn heil in het boek met -Boeddha tweets – kleine antwoorden op grote levensvragen.. wie weet..

Liefs,

Daisy (en Lola!)

Print Friendly, PDF & Email

You may also like

Skip to content

Als je de blog van dailyspoonie wil blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer weten hierover lees onze Privacy Verklaring meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten