EHBO voor slechtzienden

by Gastblogger
Foto: Eerste hulp kit

EHBO voor slechtzienden, ik ben nu eigenlijk wel benieuwd wat die titel bij jullie oproept. Ik vermoed dat een aantal mensen zal denken: “Dat kan toch niet?” of “Hoe dan?”. Maar er zullen vast ook mensen zijn die al weten dat ik ben begonnen met de cursus EHBO voor blinden en slechtzienden. Ik wil jullie de leuke en soms ook lastige dingen niet onthouden, dus wil er later nog eens op terugkomen.

Regelmatig zag ik de afgelopen jaren al cursussen voorbijkomen waarbij de cursus aangepast was voor blinden en slechtzienden. Deze EHBO-cursussen werden vaak in Hoorn (Noord-Holland) gehouden. Ook is er eens een workshop gehouden voor de jongeren van de Oogvereniging, maar toen was ik nog geen lid of ik had op dat moment geen interesse. Ergens in september of oktober kwam er via meerdere wegen (mails en Facebookpagina’s voor blinden en slechtzienden) een bericht voorbij dat er in Groningen een EHBO-cursus voor blinden en slechtzienden zou worden gegeven. Op 17 november zou de introductiebijeenkomst zijn. Ik heb er even over nagedacht, maar vond het toch wel een prettig idee dat ik EHBO zou hebben en als er iets gebeurt met Micah, Alwin, mijn schoonmoeder of iemand anders in mijn omgeving, ik kan helpen. Na aanmelding kreeg ik nog wat meer informatie over de locatie en tijd.

Op 17 november reisde ik naar Groningen met de bus. Wij hebben hier om de hoek een ideale busverbinding met Groningen over de snelweg en je bent er in een half uurtje. Als ik eerst naar het station zou moeten en dan met de trein ben ik met overstaptijd en heen en weer lopen wel wat meer tijd kwijt. Als ik afspraken heb in Groningen neem ik dan ook meestal de bus. In Groningen moet ik dan nog overstappen op een andere bus en ik had al even een vriendin gevraagd of zij wilde kijken of het ver lopen was naar de platforms waar die bussen zouden vertrekken. Uiteindelijk viel dat wel mee en kan ik nu ook al een stuk sneller bij die bussen komen. Ik had contact gehad met de coördinator van de cursus en ik zou hem kunnen bellen als ik de weg niet zou kunnen vinden. Op internet had ik de looproute al wel bekeken en het zag er heel simpel uit. Toch kon ik het gebouw niet vinden en heb ik gebeld.

Tijdens de introductiebijeenkomst hebben we eerst uitgebreid kennis met elkaar gemaakt. De cursus is van het Rode Kruis en er zijn tijdens de cursus vrijwilligers aanwezig. Zo kunnen we 1-op-1 oefenen met een vrijwilliger of met twee slechtzienden en een vrijwilliger. Welke vrijwilligers er welke ochtend bij zijn weten we niet precies, dat kan dus wisselen. We zijn met 7 blinden en slechtzienden waarvan twee doofblinden, wat eigenlijk inhoud dat zij slecht horen en slecht zien.

Na het uitgebreid voorstellen en bespreken wat iedereen nodig heeft vanwege zijn zicht of slechte gehoor namen we een koffiepauze. Wat we wel hebben gemerkt is dat er veel zonlicht naar binnen schijnt. Deze keer zaten we in een U-vorm met tafels en stoelen en er konden ongeveer 5 mensen met de rug naar het raam zitten. Dit werd wel een aandachtspunt voor de volgende keer. Ook omdat de doofblinden een schrijftolk met laptop bij zich hadden en het licht op het scherm schijnt. Vanwege de tolk moeten we ook rustiger praten en vaker pauzes inlassen tijdens het praten of doornemen van de lesstof. Soms voelt het wel een beetje alsof het vertraagd wordt, maar het geeft ook wel wat rust en zo kan ik zelf ook de stof goed verwerken. Onze cursus duurt overigens ook langer dan de reguliere cursus. Een reguliere cursus schijnt 20 uur te zijn en die van ons 40 uur. Een les van normaal 2 uur behandelen wij in 4 uur.

Tijdens de koffiepauze hebben we ook even de weg in het gebouw een beetje ontdekt. Het is wel zo handig om te weten waar de wc is bijvoorbeeld. We hebben ook de tassen met EHBO-spullen bekeken en uitleg gekregen over de spullen die we tijdens de lessen nog verder gaan behandelen en gebruiken. In die grote tassen zitten heel veel soorten verband, pleisters, tape en nog veel meer. Dit zijn tassen voor tijdens de cursus, maar de vrijwilligers van het Rode Kruis hebben als ze op evenementen staan ook allemaal zelf zo’n tas bij zich en dan mogen ze hem inrichten zoals zij er zelf het prettigst mee werken. Alle onderwerpen die we tijdens de cursus krijgen werden nog even benoemd zodat we een beetje overzicht hebben.

Op 12 januari hebben we de eerste les al gehad, maar daar zal ik later meer over schrijven, anders wordt dit bericht wel heel lang. Ik wil hier wel alvast verwijzen naar de blog van Muriël, een van de andere deelnemers aan deze cursus. Zij heeft 4 kinderen en vind het ook een prettig idee om wat meer van EHBO te weten net als ik. We krijgen omdat er meerdere mensen met kinderen zijn ook een aantal dingen specifiek voor kinderen uitgelegd tijdens de cursus, wat wel fijn is.  Haar blog heet Murièl´s Keukentafel (Klik om haar blog te zien!).

Daarnaast was er de eerste cursusochtend (12 januari) een journalist van RTV Noord aanwezig. Hierbij ook de link naar het artikel van RTV Noord.

Ik hoop dat jullie het leuk vinden om straks te lezen hoe ik de cursus ervaar en waarbij wij als slechtzienden extra hulp nodig hebben of wat voor ons moeilijker gaat.

Print Friendly, PDF & Email

You may also like

Skip to content

Als je de blog van dailyspoonie wil blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer weten hierover lees onze Privacy Verklaring meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten