DIY: Harry Potter Monopoly

by Marly

De afgelopen 2 maanden ben ik bezig geweest met een leuk project, namelijk het maken van Harry Potter monopoly. Een van mijn beste vriendinnen wilde dit graag voor haar verjaardag, maar helaas: het is niet in de winkels te koop!
Op Pinterest vond ik wel een heel aantal voorbeelden van mensen die hem zelf gemaakt hadden en uiteindelijk vond ik hier een downloadbare versie! Ik besloot dat ik toch tijd genoeg heb en het leek me eigenlijk ook wel leuk, dus ik ging aan de slag.

Het hele spel bestaat uit een spelbord, Potions en Spells kaarten (Kans en Algemeen Fonds), eigendomsbewijzen en geld (niet bij de download inbegrepen). Verder horen er pionnen, huizen en hotels en dobbelstenen bij maar die kun je natuurlijk niet downloaden 😉

Als straten zijn er verschillende categorieën: Hogsmeade (paars), Harry’s Homes (lichtblauw), Diagon Alley (roze en oranje), Ministry of Magic (rood en geel) en Hogwarts (groen en donkerblauw).
Het transport bestaat uit: Hogwarts Express, Broomstick, Portkey en Floo Network
En verder zijn the Daily Prophet en the Quibbler te koop.
De gevangenis is natuurlijk Azkaban!
En zoals ik eerder al zei zijn de Kans/Algemeen Fonds kaarten in dit spel Potions en Spells kaarten genoemd.

Ik kocht een Disney Monopoly spel via Marktplaats, want in plaats van huizen en hotels wilde ik de hutjes en kastelen die daarbij horen, erg Harry-Potterig vond ik zelf want het hutje staat dan voor Hagrids Hut en het kasteel natuurlijk voor Hogwarts. Ik heb uit dat spel ook de dobbelstenen gebruikt. Ook hadden wij nog een (HEEL!) oud monopoly spel, daarvan heb ik het bord en de doos gebruikt. Op Aliexpress heb ik 6 verschillende ‘Harry Potter Lego’ poppetjes gekocht als pionnen: Voldemort, Snape, Ron, Hermione, Draco Malfoy en natuurlijk Harry Potter zelf.

Na het downloaden wilde ik eerst de bestanden nog aanpassen. Als valuta was namelijk overal dollars ($) gebruikt, maar ik wilde natuurlijk de officiële Harry Potter valuta: Galleons! Dit betekende dat ik het spelbord en de eigendomsbewijzen helemaal moest aanpassen, maar ook de Spells en Potions kaarten! Best veel werk kan ik je zeggen. Dit heb ik gedaan met Photoshop, het was eigenlijk de eerste keer dat ik hiermee werkte dus ik heb er meteen een hoop Photoshop-skills bijgekregen. De tools die ik hierbij het meest gebruikt heb zijn de ‘kloonstempel’, het ‘tovergummetje’ en het ‘achtergrondgummetje’, vrij basic dus!
Een bestand met geld zat er niet bij, dus dat heb ik hier gedownload en daarna aangepast met een Galleons teken, een Gringotts teken en een Ministry of Magic teken, net echt toch?!

Alle bestanden zijn in het Engels. Ik heb de Spells en Potions kaarten ook nog in het Nederlands vertaald, maar dat beviel me niet zo. Ik heb zelf alle boeken in het Engels gelezen en de vriendin waar het voor is kent ze ook voornamelijk in het Engels, dus vond ik het leuker en fijner om het Engels te laten want ik ben aan die namen gewend. Half-Half leek me namelijk ook niets…Het kwam er namelijk op neer dat ik bepaalde termen en namen in het Engels hield, en de rest van de zin in het Nederlands. Maar misschien ga ik dat nog wel eens helemaal in het Nederlands doen, wie weet!

Toen alles naar wens was aangepast heb ik het uitgeprint. Het bord op A3 papier (ik deed het in 4 delen, maar zou ook in 2 delen kunnen. Heb je geen A3 printer tot je beschikking? Je kunt proberen het bestand in een aantal stukken op te delen en apart op te slaan zodat je het op A4 kunt afdrukken in meerdere delen), de eigendomsbewijzen op dik (160 grams) A4 papier, de Potions en Spells kaarten op gekleurd knutselpapier (eerst op A4 formaat gesneden) en het geld op verschillende kleuren gekleurd ‘normaal’ A4 papier. Daarna heb ik het uitgesneden met zo’n papiersnijder (rolsnijmachine?), ik kan namelijk niet zo heel goed recht knippen en dit gaat ook een stuk sneller.

De stukken voor het bord heb ik eerst beplakt met een laagje transparante kaftfolie en daarna met dubbelzijdig tape (hele stevige, van de gamma..volgens mij om vloerbedekking mee te bevestigen haha!) bevestigd op het oude monopoly bord. Als je dit gaat doen moet je even goed uitproberen of het past met de vouwen en of het bord nog dicht kan als er een extra laag papier op komt, niet alle borden zijn hier even geschikt voor volgens mij.

Als laatste heb ik de officiële monopoly regels opgezocht en deze wat aangepast om een Harry Potter Monopoly instructieboekje te maken

De bestanden voor de bekleding van de doos waren helaas niet geschikt voor mijn formaat doos, dus heb ik die nog even in Photoshop aangepast. Met dubbelzijdig tape heb ik dit op de doos geplakt en daarna met transparante kaftfolie afgewerkt. Voor de binnenkant van de doos had ik nog kleine doosjes over waar kleine verftubetjes in hadden gezeten, en die pasten precies! Daarin heb ik alle benodigdheden verdeeld en dat kwam helemaal goed uit. Zelfs het bord past er nog precies op!

En dit is het eindresultaat! Ik ben er ontzettend blij mee. Het heeft me behoorlijk veel tijd gekost, maar ook heel veel plezier gegeven om hiermee bezig te zijn!

Ben jij ook zo’n Harry Potter fan en heb je zin gekregen om dit spel te maken? Het is echt een aanrader, al kost het best veel tijd. Maar ik vond het ontzettend leuk en uitdagend om te doen, zeker nu ik weinig te doen heb en kan doen, was dit een fijne bezigheid wat ik af en toe ook gewoon even tussendoor kon doen.

Liefs Marly

Print Friendly, PDF & Email

You may also like

Skip to content

Als je de blog van dailyspoonie wil blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer weten hierover lees onze Privacy Verklaring meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten