DIY: handbagage voor onder je rolstoel

by Marly

Inmiddels ben ik druk met de voorbereidingen voor mijn reis naar Australië waar ik een behandeling ga volgen (kijk ook hier). Ik neem als ruim bagage een grote backpack mee omdat ik een koffer vervoeren met de rolstoel onhandig vind. Maar nu zat ik nog met de vraag: hoe ga ik mijn handbagage makkelijk meenemen. De rugzak hangt over de rugleuning dus daar kan geen handbagage rugzak meer bij. Ik bedacht een hopelijk handig systeem om een tas onder de stoel te hangen en laat je hier zien wat ik er van maakte.

Een voorwaarde is dat mijn laptop in de tas moet passen en mijn voorkeur ging uit naar een vierkante tas vanwege de handige vorm. Ik vond een tas die aan de voorwaarden voldeed (deze) en die alles er al op had wat ik nodig had: namelijk ringetjes aan de voor(zij)- en achterkant zodat ik hem zou kunnen ophangen onder mijn rolstoel. Toen wees Nienke mij op een aanbieding bij de Aldi die vierkante rugzakken in de aanbieding hadden voor €5. Zo’n koopje kon ik niet laten schieten dus ik ging creatief aan de slag!

Zoals je ziet past mijn laptop (13″) prima in de tas!

Naast de tas heb ik de volgende dingen gebruikt:

  • sleutelhanger ringen 2,5 cm diameter
  • stevig touw
  • karabijnhaken
  • naalden
  • naaimachine (heb ik laten doen)

De voorkant van de tas moet de bovenkant worden. De rits zit namelijk aan de voorkant en als deze naar beneden hangt valt alles er uit als je hem open maakt. Door de rits aan de bovenkant te houden zorg je er voor dat je spullen veilig achter de bovenkant zitten.

Allereerst haalde ik de schouderbanden los van de onderkant. De banden die aan de onderkant zitten wil ik namelijk gebruiken om de achterkant van de tas aan op te hangen. Deze banden speld ik aan de zijkant vast met een ring aan de bovenkant, een stuk vouw ik om en de rest knip ik af. Die gebruik ik later om de ringen aan de voorkant te bevestigen.

Dan knip ik de rest van de band die ik dus net heb afgeknipt op maat voor de voorkant. Ik heb in eerste instantie zo kort mogelijk gedaan, maar toen bleek de tas te dicht op de zitting te hangen en kan ik er niet meer in komen. Ik heb er voor gekozen om ze wat langer te maken, maar had deze lengte ook uit het ophangsysteem kunnen halen door de clips straks wat lager te hangen. Ik heb ook opgemeten hoe ver ze van het einde van de rits afzitten zodat ze op ongeveer gelijke hoogte komen.

Dat ziet er dan zo uit, met 4 ringen vastgespeld aan de tas

Tijd om vast te naaien! Ik liet dit bij de schoenmaker doen omdat de tas met de dubbele laag banden te dik was voor onze naaimachine.

Dan blijven de schouderbanden over. Deze knipte ik af bij de rand. Er zit ook nog een rits op de achterkant, wat nu de onderkant wordt. Super handig want daar kan dan gemakkelijk je paspoort en ticket in!

Klaar is je tas!

Nu moet de tas onder de stoel komen te hangen. Ik heb de touwtjes op maat geknipt om ze zo kort mogelijk te hebben aan de voorkant en wat langer aan de achterkant. Waar je ze het beste kunt bevestigen moet je zelf even uitmeten bij je eigen stoel en even kijken of je er nog makkelijk bij kan om het los te halen. Aan de touwtjes hang ik de karabijnhaken.

Handig he? Ik ben benieuwd of het in de praktijk ook goed gaat werken!

Print Friendly, PDF & Email

You may also like

Skip to content

Als je de blog van dailyspoonie wil blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer weten hierover lees onze Privacy Verklaring meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten