De kracht van songteksten

by Kim

Help me, it’s like the walls are caving in

Sometimes I feel like giving up

No medicine is strong enough
Someone help me
I’m crawling in my skin
Sometimes I feel like giving up
But I just can’t
It isn’t in my blood

Bovenstaande tekst komt uit het nummer ‘In my blood’ van Shawn Mendes en deze tekst raakte mij van de week toen ik in de auto zat. Tuurlijk had ik het nummer al vaker op de radio gehoord en kon ik zelfs delen meezingen, maar ik had nooit echt goed geluisterd. De kracht van een songtekst zit erin dat iedereen zich op een bepaalde manier in de tekst herkent. Het is eerst de melodie van de muziek die je aandacht trekt, door veel herhaling raak je bekend met het nummer. Maar wanneer luister je nou echt naar de tekst? Bij mij gebeurt dat op de meest gekke momenten, zoals met dit nummer in de auto na een hele lange werkdag. Vermoeid en met pijn in de auto naar huis en dan denk je weleens ‘Hoe ga ik dit volhouden’. Nou dit nummer geeft het antwoord, je moet wel volhouden want opgeven zit niet in je bloed.

Het gekke is dat deze nummers dan ineens een betekenis voor je krijgen, terwijl het daarvoor gewoon een ‘lekker nummer’ was. Zo kan ik een hele lijst met nummers opnoemen die ineens betekenis kregen na dat ik actief luisterde naar de tekst. Muziek is sowieso heel belangrijk voor me aangezien het mij altijd op kan vrolijken. Niet alleen om me op te warmen voor een feestje of verjaardag, maar ook in heftige momenten. Denk aan achteruitgang in mijn gezondheid of het verbreken van mijn relatie van 6 jaar in 2015. Soms weet je niet hoe je dingen moet zeggen, hoe je de emoties moet verwoorden. Op zulke momenten is voor mij muziek er om mij daar bij te helpen. Soms door keihard mee te gillen met klassiekers, soms om te huilen in bed met de meest zielige nummers ooit geschreven. Muziek is een steun voor mij en ik heb het liefst de hele dag muziek aanstaan.

Mijn ouders hadden ook altijd muziek of de radio aan staan. Hierdoor ben ik er vanaf kleins af aan gewend aan geraakt dat er altijd geluid is. Dat uit zich nu in mijn liefde voor muziek. Als ik me moet concentreren staat er muziek op, als ik douche zing ik keihard mee en het liefst val ik er ook mee in slaap.  Autorijden kan ik niet zonder radio, alleen als er iemand in de auto zit om mee te kletsen dan zet ik hem pas uit. Het is een onderdeel van mij en ik denk dat ik daarom ook best een brede muzieksmaak heb. Het enige wat ik niet kan is zelf een instrument bespelen, maar ik denk dat ik beter ben in luisteren dan in spelen zeg ik altijd maar.

In de puberteit begon ik pas echt zelf te ontdekken welke muziek ik leuk vond, maar dit waren vooral bands die mijn grote zus leuk vond. Het meest bijzondere aan die periode is dat ik alle songteksten van de liedjes die ik toen zo vaak luisterde nog steeds uit mijn hoofd ken. Die muziek geeft me een gevoel alsof ik weer die puber ben. Recent ben ik met mijn zus naar Rock Werchter 2018 geweest waar twee van deze bands optraden. Snow Patrol en The Killers zijn twee bands die van grote invloed op ons geweest zijn in die periode. En om dan deze bands live te zien en samen keihard vals mee te kunnen zingen maakt zo’n dag onvergetelijk.

De herinneringen die nummers meedragen maakt ze kostbaar. Zo vergeet ik nooit de concerten van The Script waar ik met mijn vriendinnen van genoten heb. Of de concerten van Blof waar we met de familie heengaan, omdat hun muziek al mijn hele leven thuis gedraaid wordt. Deze concert momenten worden ook weer extra herinneringen die nummers met zich meedragen. Zodra je ze hoort denk je meteen aan de mensen die bij je waren op deze momenten. Je moet er om lachen en je voelt het in je hart. Net zoals je hart breekt bij het horen van de tranentrekkers. De nummers die je door zware perioden geholpen hebben. Deze nummers zullen je altijd herinneren aan de zware periode die je hebt doorgemaakt en zullen misschien nog wel voor tranen zorgen. Ze maken je ervan bewust dat je leeft en dat is voor mij zo belangrijk als ik naar muziek luister.

Zelf heb ik een playlist op Spotify die ik ‘Life’ genoemd heb, omdat daar al deze nummers door elkaar staan. De nummers waar ik vrolijk van wordt, de nummers die me doen denken aan vroeger. De nummers waar ik van ga huilen, of juist van wil dansen. Deze nummers bij elkaar zijn mijn spiegelbeeld, ze zijn samen Kim. Als ik niet weet wat ik wil luisteren zet ik deze playlist aan dan is het altijd goed. Het maakt ook niet uit wat mijn stemming is, met de playlist op shuffle worden alle nummers toch door elkaar afgespeeld. Zijn er nummers die niet meer in de lijst passen dan haal ik ze eruit. Zijn er nummers die bij de lijst horen dan voeg ik ze toe. Op deze manier blijft de lijst altijd bij mij passen, en heb ik altijd de muziek om op terug te vallen, hoe ik me ook voel.

Liefs, Kim

P.s. Hierbij voor de liefhebbers nog een paar van mijn favoriete nummers die ik altijd 24/7 zou kunnen horen:

 • It’s beginning to get to me – Snow Patrol
 • For the first time – The Script
 • The scientist – Coldplay
 • Wings – Birdie
 • It’s not enough – Matt Simons
 • Youth – Kensington
 • Lopen tot de zon komt – Acda en de Munnik
 • Blauwe ruis – Blof
 • Back to black – Amy Winehouse
 • Oceaan – Racoon
 • Make this go on forever – Snow Patrol
 • Run – Snow Patrol
 • Lose yourself to dance – Daft Punk
 • Somewhere only we know – Keane
 • Amsterdam – Nothing but thieves
 • Would I lie to you? – Charles & Eddie
 • Be mine – Ofenbach
 • Feel it still – Portugal.the man
 • Jenny was a friend of mine – The Killers
 • Mr. Brightside – The Killers
 • All night long – Rochelle
 • Midnight in Richmond – Young Gun Silver Fox
 • Just Breathe – Pearl Jam
 • I still see your face – San Holo
Print Friendly, PDF & Email

You may also like

Skip to content

Als je de blog van dailyspoonie wil blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer weten hierover lees onze Privacy Verklaring meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten