die de emmer doet overlopen.

Het is een beetje stil van mijn kant en dat komt door mijn gezondheid. In november zijn er drie dagen flinke vorst geweest wat mijn CRPS heeft doen ontregelen. In de afgelopen weken is de pijn in een zorgwekkend snel tempo toegenomen. Helaas ben ik nog steeds niet aan de beurt voor de infuusbehandeling met ketamine en moeten we nu proberen te pijn te onderdrukken met nog meer tramadol. Aangezien de pijn in pieken komt op verschillende momenten loop ik momenteel rond met een flesje met druppels: tramadol druppels.

Ik probeer altijd met zo min mogelijk medicatie de dagen door te komen, dit omdat ik weet hoe snel mijn lichaam gewend kan raken aan de tramadol. Als ik meer pijn heb moet ik meer medicatie innemen en ik wil niet afhankelijk worden van het middel. De medicatie heeft daarnaast ook invloed op mijn concentratie en vaak voel ik me een geremde versie van mezelf. Meestal gebruik ik de tramadol alleen in de avond voor een goede nachtrust, maar dat is nu niet meer voldoende.

Gelukkig heb ik een betrokken arts die begrijpt dat ik niet hele dag als een suf konijn rond wil lopen. We hebben in het verleden al verschillende pijnmedicatie geprobeerd, maar tramadol is degene waarbij ik me het minste rot voel.  Overgaan op een ander middel is niet de oplossing, maar er moet wel wat gebeuren omdat dit niet zo door kan gaan. De tussenoplossing zijn tramadol druppels geworden die in kleine doseringen ingenomen kunnen worden. Zo kan ik wanneer nodig meer druppels nemen, maar ik hou wel zover mogelijk de controle.

De druppels smaken smerig naar een soort chemische drop, maar ze werken wel. De eerste dagen had ik aardig last van de bijwerkingen, ondanks dat ik al veel tramadol slik. Blijkbaar toch nog een verschil tussen inname voor de nacht en inname overdag! Na enkele dagen werden de bijwerkingen al minder en nu ben ik vooral opgelucht dat ik de druppels heb. De pijn is met de druppels dragelijker en ik dat merk ik vooral al de druppels na 4 uur beginnen uit te werken. Toch wil ik niet teveel druppels gebruiken omdat ik wil dat dit de pijn blijft verlichten en ik wil niet dat mijn lichaam er te snel aan went. Het is niet duidelijke hoelang het nog duurt voor ik opgenomen ga worden en tot die tijd moet ik het vol zien te houden.

Het enige wat ik wel vervelend vind is dat de mensen om mij heen ook last hebben van mijn tramadol gebruik. Ik ben het maar tramadoldingen gaan noemen, om het een beetje luchtig te houden. Soms (door slechte concentratie) hoor ik niet wat je zeg, ik hoor je niet eens mijn naam noemen. Een echt tramadolding. Ook kan ik ineens chagrijnig zijn om niets of alleen sarcastisch reageren. Ook een tramadolding. Op het werk willen ze mij een nieuwe bijnaam geven genaamd ‘Trammie’ en daar kan ik dus heel hard om lachen. Want ondanks dat deze situatie helemaal ruk is, zijn zij wel degene die naast mij staan. Die mij steunen en met mij mee kunnen lachen om deze situatie. En ik beloof dat ik de bijnaam¬† ‘Trammie’ dubbel en dwars waar ga maken.

Liefs, Kim