Daar ben ik weer!

by Marly

De afgelopen weken ben ik in Australië geweest voor een behandeling bij NeuroPhysics Therapy Institute in de hoop dat dit me de verbetering zou brengen die ik in Nederland niet meer kon vinden. En het resultaat is echt geweldig en beter dan ik had durven hopen. Waar ik eerder ongeveer 5 minuten kon staan en maximaal 10 minuten kon lopen, kan ik nu eigenlijk weer gewoon ‘onbeperkt’ staan en lopen. Ook heb ik meer energie en voel ik me in het algemeen veel beter.

Het heeft heel lang geduurd voordat ik hier een blog heb geplaatst over de behandeling. Ik ben dan wel pas afgelopen week thuisgekomen, maar ik heb al wel 100 keer geprobeerd een blog met een update te schrijven over hoe het gaat. Ik heb er veel moeite mee om mijn ervaring met de behandeling in geschreven woorden om te zetten, omdat het steeds net niet goed over lijkt te komen. Er is zó veel gebeurd en het is moeilijk te beschrijven, maar ik ga toch nog maar een keer het proberen.

Wat is NeuroPhysics Therapy

Ik ga nog een uitgebreide blog schrijven over wat de behandeling die ik heb gedaan nou precies inhoudt, want dit is best ingewikkeld! Maar in het kort (en waarschijnlijk een beetje vaag): NeuroPhysics Therapy is een manier van oefentherapie die fysieke oefeningen combineert met cognitieve aandachtspunten. De oefeningen worden gedaan op fitness-apparatuur in eerste instantie met zeer lage weerstand en in een zeer laag tempo waarbij aandacht is voor optimale houding, verkrijgen van lichaamsgevoel (propriocepsis) en de emoties die aanwezig zijn tijdens de bewegingen. De micro sensorische stimulatie van de oefening zorgt ervoor dat verstoorde bewegingspatronen aan het licht komen. Deze bewegingspatronen zijn een uiting van hoe je fysiek en emotioneel in wisselwerking staat met je omgeving.
Indien mogelijk wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde ‘tremors’ die tijdens de oefeningen opgewekt worden. Deze tremors zorgen ervoor dat het lichaam zich kan ontdoen van een teveel aan ‘ruis’ en blokkades. Dit zorgt ervoor dat informatie en energie beter door het lichaam verwerkt wordt. Wat die tremors precies zijn is moeilijk te beschrijven, het ziet er soms vrij heftig en ongecontroleerd uit. Het kan er uit zien alsof je een soort aanval hebt, maar je kunt deze ‘schokken’ ieder moment controleren of stoppen. Je doet de bewegingen niet bewust, maar laat je lichaam deze bewegingen eigenlijk bepalen.
De training is er op gericht dat informatie en stressoren door het hele lichaam verwerkt worden in plaats van op geïsoleerde plaatsen en dat het hele lichaam in een kalme, gebalanceerde staat komt waardoor het optimaal kan functioneren. Het gaat uit van het zelforganiserend vermogen van het lichaam en richt zich op het verbeteren van het functioneren op fundamenteel niveau, in plaats van op symptomen en mechanica van pathologieën. Hierdoor worden neurale paden gestimuleerd om beter te communiceren. Het lichaam past zich aan en verbetert zich.
Belangrijk om te benoemen is denk ik dat de behandeling plaats vindt binnen de grenzen die je lichaam aangeeft. Het is juist heel belangrijk dat je lichaam niet nóg meer (fysieke)stress te verwerken krijgt want hierdoor wordt het zenuwstelsel alleen maar overprikkeld en daardoor bijvoorbeeld ook het immuunsysteem. De training is intensief, maar binnen de grenzen van wat je aan kunt. We leren meestal dat je over de grenzen moet pushen om te trainen, hier heb ik geleerd dat als je op een andere manier traint binnen de grenzen je dat helemaal niet nodig hebt. Dat dat pushen juist een negatief effect heeft als je het maar lang genoeg doet, omdat het lichaam veel te veel stress te verwerken krijgt.

Het is best moeilijk te beschrijven op een manier dat echt recht doet aan de manier van behandelen en de gedachte erachter. Daarom ga ik hier nog uitgebreid een blog over schrijven maar dat heeft wat meer tijd nodig, omdat ik het graag heel goed wil overbrengen want ik denk dat deze behandeling veel meer mensen zou kunnen helpen.

Mijn ervaring

Al binnen de eerste week merkte ik veranderingen na de behandeling. Zowel fysiek als mentaal voelde ik me beter. Vooral veel meer ontspannen en een soort van positieve energie, terwijl ik me daarvoor niet perse gespannen of negatief voelde. Maar het voelde echt alsof er een soort van sluier van me af werd getrokken waarvan ik niet eens wist dat ik hem had. Ook fysiek merkte ik al dat het beter ging. We hebben de eerste dagen erg veel aandacht besteed aan een goede houding, omdat dit erg belangrijk is in de deactivatie van bepaalde patronen in het zenuwstelsel die een negatieve invloed hebben (ga ik uitleggen in die uitgebreide blog over de behandeling). Al héél vaak heb ik geprobeerd mijn houding te verbeteren (want die was niet echt al te best) en dit is nog nooit duurzaam gelukt, maar op de manier waarop ik dit nu ging verbeteren ging het eigenlijk als vanzelf. Ook waren de tremors voor mij van groot belang, omdat ik hier heel duidelijk effect van merkte. Na een paar dagen stelde mijn behandelaar voor om eens te proberen een wandeling te maken ‘s middags na de behandeling, dat was mentaal wel even een dingetje want ik had al het vertrouwen in mijn lichaam verloren op dat gebied. Maar zij overtuigde me dat het kon. En ze had gelijk, het kon. Eind van de week liep ik 3.5km en dat terwijl ik de week ervoor nog geen 10 minuten kon volhouden. Een paar keer onder het lopen voelde ik wat klachten opkomen, maar ik kon ze door wat ik geleerd had onder controle krijgen en weer gewoon doorlopen. Ook na het lopen kreeg ik niet de crash die ik normaal kreeg. Wauw! En dat was pas week 1!

5 dagen per week was ik ongeveer 2 uur bezig met de training en ging ik daarna thuis 2 uur slapen want het was ontzettend intensief. In de middag gingen we dan meestal iets doen, wat eigenlijk ook meteen training was want: lopen. Mijn rolstoel heb ik na de eerste week niet meer gebruikt, want ik had hem gewoon echt niet meer nodig. Ik kon steeds verder lopen en na een week of 4 was het eigenlijk gewoon geen ‘ding’ meer. Ik hoefde niet meer na te denken of ik iets wel zou kunnen. Mijn reflex om overal meteen naar een mogelijke zitplaats te kijken werd minder en minder. Wat een vrijheid! De grootste stap was eigenlijk het weer vertrouwen krijgen in mijn lichaam. Maar hoe vaker het goed ging, hoe meer vertrouwen ik kreeg. Ook leerde ik zo veel over mijn lichaam en over hoe ik daar beter voor kan zorgen. Ik kreeg zo veel nieuwe inzichten, waarvan sommige best tegenstrijdig met wat ik dacht te weten. Maar het werkte, dus ik ben overtuigd dat het klopt. Ik heb zo ontzettend veel bijzondere dingen gezien bij andere cliënten die daar aan het trainen waren, je lichaam kan zo veel meer dan je voor mogelijk houdt.

En nu?

Nu ben ik dus inmiddels bijna een week thuis en het gaat nog steeds goed! De vliegreis was wel een enorme aanslag op m’n lichaam en ik kwam thuis met knallende hoofdpijn. Dit zorgde er dan wel weer voor dat ik meteen toen ik thuis kwam ben gaan slapen en ik, met uitzondering van een half uurtje voor het avond eten, heb doorgeslapen tot de volgende ochtend. De ergste jetlag was ik dus vrijwel meteen kwijt. Ik ben op zoek gegaan naar een sportschool in de buurt waar ik mijn trainingsschema kan uitvoeren, want daar ga ik hier gewoon mee verder. Dit kan ik dan verder uitbouwen en ik hou contact met mijn behandelaar via email en Skype wanneer nodig.

Verder ga ik de komende tijd uitproberen wat ik allemaal kan en wat (nog) niet. Het is natuurlijk niet te verwachten dat ik na 4.5 jaar zo ziek en beperkt te zijn opeens weer zomaar alles kan. Dit zal ik natuurlijk moeten opbouwen en zien wat haalbaar is. Maar ik zie er echt naar uit om mezelf weer te ‘herontdekken’.

Print Friendly, PDF & Email

You may also like

Skip to content

Als je de blog van dailyspoonie wil blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer weten hierover lees onze Privacy Verklaring meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten