Begin deze week was ik dringend op zoek naar een nieuwe (oor)thermometer. Ik lag al dagen ziek op bed en moest afgelopen woensdag aan het infuus in het AMC Amsterdam. Met alle Corona maatregelen mocht ik wel met mijn griepklachten komen, maar niet met koorts. En natúúrlijk stopt je thermometer er op dat moment gewoon mee. En natúúrlijk is er dan in het hele dorp én zelfs bij de apotheek geen thermometer meer te vinden.

Mijn enige en snelle oplossing was in het medisch centrum bij mijn huisarts(assistente) aankloppen met de vraag of zij mij even kon temperaturen. Als het niet noodzakelijk was, was ik er natuurlijk niet om gaan vragen. Ik snotterde aardig, maar probeerde vooral niet te hoesten of te kuchen (of überhaupt geluid te maken wat uit mijn longen kwam) ook al stikte ik er bijna in. Want wat zouden de andere patiënten in de wachtkamer wel niet denken…

De assistente schrok toen ze mij zag en gaf mij eerst een vragenvuur m.b.t. het corona virus en gaf mij daarna een onwijze preek over mijn ongewenste bezoek. *ik werd nog net niet uit het raam gegooid. Hoe onverstandig, niet wenselijk en in de toekomst nooit meer doen etc. etc. Begrijpelijk, maar nogmaals legde ik haar uit dat dít bij mijn longziekte hoort. Ik zo’n 15 keer per jaar verkouden ben en net zo vaak een griepje krijg. Na snel overleg met mijn huisarts (terwijl ik in een aparte ruimte moest wachten) mocht ik gelukkig binnenkomen en werd ik geholpen.

36.8°. GEEN KOORTS. Gelukkig, dan gaat het infuus in Amsterdam een dag later gewoon door. Dan denk je..wat maken die 2 graden nou uit?! Voor mij héél veel. Want dat maakt net het verschil wél of geen infuus. Het medicijn wat ik naast de prednison zo hard nodig heb om mijn longen rustig te houden. Helemaal na een week vol snot, keelontsteking, griep en ander groen en slijmerige ellende. Om het infuus nu niet te krijgen juist in deze weken vol chaos en stress rondom de corona beangstigende mij best wel een beetje. Want dan ben ik nog minder beschermd tegen mijn dagelijkse longgezeik. En elke 3 weken aan het infuus houdt mij net op de been.

En nee, ik ben niet in het buitenland geweest..al was ik graag wezen skiëen, bergklimmen of in de zon gaan liggen. Ook geen personen die daar op vakantie zijn geweest in mijn buurt gelaten. Dus ik val niet onder die risico groep. Anders was ik écht niet zomaar een apotheek of bij de huisarts binnen gestapt. Dit is helaas weer een eosinofiele kl#te griep, maar nu net iets spannender.

Het bezoek aan het AMC in Amsterdam was trouwens net zo spannend, want wie weet hoeveel patiënten of medewerkers daar al besmet zijn. Ik hoef jullie geen feiten of cijfers over dit razendsnelle en hardnekkige virus te geven. Die zoek je zelf maar op. Maar de meeste van jullie hebben vast gelezen dat deze COVID-19 of de Sars/Mets variant voor grote longproblemen kan zorgen. Longontsteking, benauwdheid en het gevoel dat je verdrinkt. Nu is dit voor ouderen, chronisch zieke patiënten en andere risico patiënten een gevaarlijk griepje.

Een griepje waar we met z’n alle grapjes over maken en tot een paar dagen geleden niet heel serieus hoefde te nemen. Tót je ineens zelf bij die risicogroep hoort. En het voor jouw persoonlijke situatie levensgevaarlijk is om op te lopen; door een kus, een hand, een winkelwagentje of een trapleuning. Wetende dat deze griep niet gewoon een week of wat uitzieken is, maar een heuse long of longvlies ontsteking kan veroorzaken. Weten jullie mijn vorige bijkomende longvliesontsteking nog die ik op liep in het ziekenhuis St. Jansdal bijna 3 jaar geleden?! Onschuldig en veel te laat ontdekt..zodat ik bijna het lootje legde en een week in coma aan een hart en longmachine in leven gehouden moest worden.

Dit komt mede door mijn enorm lage weerstand. En door mijn instabiel-eosinofiel-refractair-bronchiaal-astma met prednisonafhankelijkheid. (Zonder te stotteren!) Ook door mijn medicatie, want prednison is een paardenmiddel en een goede ontstekingsremmer, maar vermindert je weerstand drastisch. Nasty side effect.

Om een lang verhaal íets korter te maken.. Het is alles behalve wenselijk dat ik dit virus op loop. Vandaar dat ik al een week thuis opgesloten zit en vierkante Netflix ogen heb. Ik voel me gelukkig iets fitter na een week lang griep. Ook dankzij het infuus en een doos extra antibiotica en ik vermaak me heus wel. Maar leuk is anders.

Liefs, en tot ziens als alles weer rustig en veilig is!